Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Όλη η Ελλάδα ένα... υπό διερεύνηση σκάνδαλο!


Του Παναγιώτη Στάθη

Πάνω από 50 δικογραφίες σκανδάλων διαφθοράς, και χιλιάδες άλλες με ανάλογο αντικείμενο -πλην μικρότερο οικονομικό διακύβευμα ζημίας- με πρωταγωνιστές κρατικούς υπαλλήλους αλλά (πιθανόν) και μέλη της πολιτικής ηγεσίας βρίσκονται στα γραφεία του νεοσύστατου τμήματος οικονομικού εγκλήματος της Εισαγγελίας. Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά εν προκειμένω η πρώτη προσέγγιση σοκάρει, καθώς σχεδόν κάθε δημόσια σύμβαση οδηγείται στα δικαστήρια με οσμή σκανδάλου, αλλά η συνήθης οδυνηρή κατάληξη είναι πλήρης απουσία απόδοσης ευθυνών στους καθ’ ύλην αρμοδίους: Τα πολιτικά πρόσωπα που βάζουν την υπογραφή τους στις συμβάσεις του δημοσίου.

Διπλή έρευνα στη ΔΕΗ

Πάντως τις τελευταίες μέρες οι εισαγγελείς προχώρησαν σε διπλή έρευνα για τη ΔΕΗ με αφορμή καταγγελίες :
Α) Για ανάθεση της προμήθειας του Οργανισμού με μετρητές από την εταιρία του υιού ανώτερου στελέχους της εταιρίας.
Β) Για την εξαγορά αιολικών πάρκων, που ως τώρα ανήκουν στον ιδιωτικό όμιλο εταιριών BCI, από θυγατρική της ΔΕΗ. Η BCI φέρεται κατά δημοσιεύματα να ελέγχεται από τον κ. Δημήτρη Καραγκουλέ, πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και του ΣΥΝ και πρώην σύζυγο της επιτρόπου αλιείας κ. Μαρίας Δαμανάκη. Η καταγγελία αφορά στην σκοπιμότητα της επένδυσης.

Οι υπό εξέλιξη

Μια πρώτη καταγραφή των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορά στις εξής υποθέσεις:
1) Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Α) Προμήθεια βαγονιών του ΟΣΕ
Στις 23 Ιουλίου 2010 ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τις προμήθειες μηχανών και βαγονιών της Siemens στον ΟΣΕ. Η εντολή δόθηκε καθώς έχουν προέκυψαν στοιχεία για μίζες και εμπλοκή στελεχών εταιρών στους διαγωνισμούς. Ελέγχονται για παθητική δωροδοκία και απιστία σε βάρος του δημοσίου οι διοικήσεις των ναυπηγείων τα τελευταία 13 χρόνια και η έρευνα αφορά 30 ηλεκτράμαξες και 100 βαγόνια που προμηθεύτηκε ο ΟΣΕ από το 1996 μέχρι το 2009 από την εταιρία Siemens, η οποία τα κατασκεύασε σε συνεργασία με τα ναυπηγεία. Το κόστος για το δημόσιο ήταν τεράστιο καθώς οι περισσότερες ηλεκτράμαξες και βαγόνια βρίσκονται επί χρόνια στο αμαξοστάσιο της Θεσσαλονίκης αφού για να λειτουργήσουν θα έπρεπε το δίκτυο να έχει ηλεκτροκίνηση.

Β) Κατασκευή υποβρυχίων

Είχε προηγηθεί έρευνα για τις καταγγελίες περί καταβολής μιζών σε αξιωματούχους σχετικά με την \ ανάθεση το 2000 της κατασκευής των υποβρυχίων τύπου 214 για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού στα Ελληνικά Ναυπηγεία και τις τότε συνεργαζόμενες γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια δεν έχουν παραδοθεί ακόμα.

2) Υπόθεση «στημένων» αγώνων ποδοσφαίρου

Πρόκειται για την πολυδιαφημισμένη έρευνα για 15 «στημένους» αγώνες στην Ελλάδα, πάνω στους οποίους προφανώς θησαύρισαν κάποιοι επαγγελματίες του στοιχήματος. Ήδη ο ΟΠΑΠ έστειλε στον εισαγγελέα τον κατάλογο με όσους «τυχερούς» κέρδισαν πάνω από 1000 ευρώ ποντάροντας στους ύποπτους αγώνες και αρχίζει το άνοιγμα λογαριασμών των συγκεκριμένων προσώπων ώστε να εντοπιστεί τυχόν διαδρομή μαύρου χρήματος. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιπλέον έρευνα για δυο μεγαλο-μάνατζερ εκατομμυριούχους που κατείχαν δεκάδες εκατομμύρια σε λογαριασμούς και δεν φορολογήθηκαν ποτέ. Ελέγχεται επίσης το πόθεν έσχες παραγόντων και διαιτητών.

3) Υπόθεση ομολόγων της Aspis Capital

Συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση του «κανονιού» του ομίλου Ψωμιάδη, δεκάδες επενδυτές υποστηρίζουν πώς υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημία καθώς είχαν επενδύσει χρήματά τους μέσω της Aspis Capital σε ομόλογα κ.ά., αναμένοντας, όπως τους υπόσχονταν, υψηλές αποδόσεις.

4) Εκμίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Προκαταρκτική έρευνα διενεργείται με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας VETO που αφορούν τη μίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων από την Erickson. Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σπύρος Βούγιας ο οποίος υποστήριξε ότι το 2009 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη νοίκιασε 5 ελικόπτερα από την Erickson κατά 55% ακριβότερα από ότι φέτος. Περίπου δηλαδή 1 εκατομμύριο ευρώ.

5) Φάκελος ΟΣΕ

Α) Εκμίσθωση ακινήτων ΟΣΕ
Στο τεράστιο φάκελο της σκανδαλώδους διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ , ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα βιομηχανικά κτίρια Κ1-Κ2 στο Θριάσιο Πεδίο, αξίας άνω των 40 εκατ. ευρώ, τα οποία κατασκευάστηκαν το 2004 για τη στέγαση των εγκαταστάσεων συντήρησης τροχαίου υλικού. Το 2006 παραχωρήθηκαν (με στοιχειώδες τίμημα)σε ιδιώτες για τη διακίνηση και αποθήκευση προϊόντων, με αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια σημαντικών εσόδων για τον ΟΣΕ, αλλά και την άμεση οικονομική του ζημία με την επιβάρυνση υπέρογκων λογαριασμών παροχών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ). Η ζημία ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Β) Μισθολόγιο μηχανοδηγών

Καταγγελίες συνδικαλιστών για πλαστές υπερωρίες ερευνά η εισαγγελία σύμφωνα με την οποία σε μια τετραετία( 2004-08) κι ενώ μειώθηκαν κατά 3.000 οι εργαζόμενοι το μισθολόγιο στις εταιρίες του σιδηρόδρομου αυξήθηκε κατά 170 εκατομμύρια ευρώ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα μηχανοδηγοί με ετήσια αμοιβή 38.000 ευρώ που τις έφταναν στις 100.000 ευρώ!
Γ) Έρευνα επίσης διενεργείται για την εταιρία Doublelogic της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για καταγγελίες περί πλασματικών εμπορικών μεταφορών.

Προσλήψεις και «πολιτικό χρήμα»

Υπό έρευνα βρίσκονται επίσης καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις στις εταιρίες «ΑΓΡΟΓΗ» και «ΑΓΡΟΤΗΜΑ», «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ», ΕΡΤ(και υπέρογκες συμβάσεις) και τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου, για τις προμήθειες των νοσοκομείων, το σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων μετά από καταγγελίες του προέδρου του ΕΒΕΑ, κ. Κ.Μίχαλου, για κακοδιαχείριση στον ΕΟΤ αλλά και στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα μετά από καταγγελία από τον υπουργό Π. Γερουλάνο. Εξέχουσα θέση στις έρευνες κατέχουν βέβαια οι αμυντικές προμήθειες (Leopard, άρματα μάχης από την VEGMAN και Χόβερκραφτ) καθώς και το πολιτικό χρήμα αφού ως γνωστόν ελέγχεται ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση αγοράς σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας.. Σε εξέλιξη βρίσκονται και έρευνες για λαθρεμπόριο καυσίμων καθώς και για «εικονικά τιμολόγια» στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΤΕΡ όπως βέβαια και η έρευνα του ΣΔΟΕ για τα φορολογικά του Τόλη Βοσκόπουλου για τυχόν ευθύνες υπαλλήλων που «αμέλησαν» να προχωρήσουν την υπόθεσή του. Τη μακρά αυτή λίστα συμπληρώνουν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα.
Πηγή:www.capital.gr