Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΞΕΣΠΑΣΑΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΟΣΕ, ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

                  Μπλόκο στο... μπλόκο για την ΑΕΛ * Επεισόδια με ΜΑΤ και πολύωρη ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες που «εγκλωβίστηκαν» σε ακινητοποιημένα τρένα
Του Κ. Γκιάστα στην «Ελευθερία» Λάρισας
Μια σπάνια απόφαση απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων αποτέλεσε την αιτία ξεσπάσματος πεντακοσίων φιλάθλων της Α.Ε.Λ. Για αρκετές ώρες η Ελλάδα ήταν κομμένη στα δύο σιδηροδρομικώς (θυμίζοντας ημέρες του 1988, μετά τα επεισόδια για την υπόθεση Τσίγκοφ), ενώ τα επεισόδια στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης την έκαναν να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι. Φίλαθλοι της λαρισινής ομάδας, που είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για το χθεσινό αγώνα στο Βόλο, βρέθηκαν στο Σταθμό του Ο.Σ.Ε. για να ταξιδέψουν, χωρίς διακριτικά (κασκόλ ή βυσσινιά εμβλήματα), στη γειτονική πόλη. Εκεί, όμως, τους έγινε γνωστή απόφαση, σύμφωνα με την οποία «καταργούνταν σιδηροδρομικά δρομολόγια από και προς το Βόλο λόγω τεχνικών προβλημάτων». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι οποίες επιβεβαιώθηκαν αργότερα, από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλίας είχε ζητηθεί να μην διεξαχθούν τα συγκεκριμένα δρομολόγια ώστε να εμποδιστεί η οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων και τυχόν ζημίες επί των συρμών. Αίτημα που έγινε δεκτό από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, στις 13.30, από τον Εθνικό Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής ΕΔΙΣΥ Α.Ε. και τη Διεύθυνση Κυκλοφορίας, Υπηρεσία Κυκλοφορίας Αθηνών, Τμήμα Κ ανακοινώθηκε το εξής προς τους σταθμούς Λάρισας, Βόλου: «Ύστερα από το παραπάνω σχετικό, σήμερα 23/10/2010 παρά το πρόγραμμα κυκλοφορίας, καταργείται η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών 1580, 1581, 1582 και 1583 μεταξύ των σταθμών Λάρισας - Βόλου - Λάρισας λόγω τεχνικού προβλήματος».
Μάλιστα, υπήρχε εντολή να απαγορευτεί και η οδική μετακίνηση με αστυνομικά μπλόκα στους δύο οδικούς άξονες που συνδέουν τη Λάρισα με το Βόλο, εκτός από μεμονωμένα ΙΧΕ αυτοκίνητα.

ΕΚΟΨΑΝ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ

Μόλις έγινε γνωστή η απαγόρευση, η αντίδραση από τους πεντακόσιους Λαρισαίους φιλάθλους ήταν άμεση και δυναμική. Μπλόκαραν τις ράγες με τα σώματά τους, αλλά και με αντικείμενα που τοποθέτησαν επάνω, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τη διέλευση των αμαξοστοιχιών έως ότου ανακληθεί η απόφαση.

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν έξω από τον Σταθμό εν τω μεταξύ.

Όσο περνούσε η ώρα τόσο μεγάλωνε η αγωνία αλλά και ο αριθμός των φιλάθλων. Το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΣΕ είχε πάρει φωτιά καθώς αρκετές αμαξοστοιχίες που κατευθύνονταν προς Αθήνα από Θεσσαλονίκη, αλλά και αντίστροφα, όπως και από Καλαμπάκα είχαν ακινητοποιηθεί έξω από την πόλη, με επιβαίνοντες να έχουν αποβιβαστεί ευρισκόμενοι εν αναμονή.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΑΡΝΗΣΕΙΣ...

Λίγο μετά τις 15.30 έφτασε στο χώρο ο δήμαρχος Λάρισας κ. Κώστας Τζανακούλης. Αφού άκουσε τους φιλάθλους κατευθύνθηκε στο γραφείο του προϊσταμένου της ΤΡΕΝΟΣΕ στην Λάρισα, κ. Ελευθέριου Δήμου και μαζί άρχισαν τις όποιες προσπάθειες για να βρεθεί κάποια λύση. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των φίλων της Α.Ε.Λ. Αρχικά υπήρξε επικοινωνία από τον κ. Ρετσινά που είναι ο διευθυντής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο κ. Ρετσινάς δήλωσε πως υπάρχει βλάβη και γι’ αυτό δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια. Όμως άφησε να εννοηθεί πως υπήρχε άνωθεν εντολή (σ.σ.: εννοούσε προφανώς τον υπ. Προστασίας του Πολίτη). Στη συνέχεια ο κ. Τζανακούλης επικοινώνησε αρκετές φορές με τον αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας, υποστράτηγο Καμαρινόπουλο, ο οποίος ρητά και κατηγορηματικά αρνήθηκε τη μετάβαση των φίλων της Α.Ε.Λ. με τρένο και λεωφορεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν επιτρεπτή η μετάβαση μόνο με ιδία μέσα.
Ας μην λησμονούμε ότι οι συγκεκριμένοι φίλαθλοι είχαν τόσο εισιτήρια για τον ποδοσφαιρικό αγώνα, τα οποία προφανώς προμηθεύτηκαν από τη βολιώτικη Π.Α.Ε., όσο και εισιτήρια που είχε εκδώσει ο ΟΣΕ για τη μετάβασή τους. Όμως η ώρα ήταν ήδη 5 το απόγευμα και κάτι τέτοιο φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο. Μόλις οι εκπρόσωποι των φιλάθλων ενημέρωσαν τους υπόλοιπους άρχισε η οργή να μεγαλώνει και να εκδηλώνουν την αντίδρασή τους ακόμα και με εκτόξευση αντικειμένων. Ακολούθησε επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ. Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αρκετά δακρυγόνα ανάγκασαν τους φιλάθλους να εγκαταλείψουν το κτίριο του σταθμού. Για το επόμενο μισάωρο η μάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν έντονη και μεταφέρθηκε στο πάρκο έξω από τον Ο.Σ.Ε. Αποτέλεσμα αυτής της εμπόλεμης κατάστασης οι πολλές υλικές ζημιές στο κτίριο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας.

ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα την πληρώνουν οι απλοί πολίτες. Άνθρωποι που είχαν ακόμα και προβλήματα υγείας ή κάποιοι άλλοι που μετέφεραν φάρμακα σε συγγενείς περίμεναν να τελειώσει το μαρτύριό τους για πολλές ώρες. Κάποιες στιγμές ξέσπασαν πάνω σε όποιον έβρισκαν, αλλά μάταια...