Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Έγραψαν για τον ΟΣΕ


• «Απογευματινή»
Νέο «ψαλίδι» σε μισθούς του Δημοσίου
«Προ των πυλών» βρίσκονται οι νέες περικοπές σε μισθούς του Δημοσίου και κυρίως των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, την ώρα που κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας συνιστούν να μην αυξηθούν άλλο οι φόροι. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ σε ποσοστό που μπορεί να αγγίξει το 15% μέσω της κατάργησης ή μείωσης επιδομάτων που λαμβάνουν. Η αρχή θα γίνει από τον ΟΣΕ, ωστόσο θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών είναι πεπεισμένοι ότι λαμβάνουν «παχυλούς» μισθούς.

• «Ελευθεροτυπία»
Διαδήλωση σιδηροδρομικών στον Γοργοπόταμο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ στην ιστορική Γέφυρα του Γοργοποτάμου. Διαμαρτυρήθηκαν για «την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του σιδηρόδρομου», καθώς και για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Η Πανελλήνια Οργάνωση Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει κατασυκοφαντήσει τους εργαζομένους στον ΟΣΕ και απαξιώνει τον Οργανισμό, ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία παραχώρησής του σε ιδιώτες».
Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι θέσεις των υπαλλήλων μειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 800, ενώ οι μέσες τακτικές αποδοχές φτάνουν τα 1.400 ευρώ και 2.500 ευρώ μαζί με τις εισφορές.
Η ΠΟΣ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και σε όλους τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, για τη αντισυνταγματικότητα του νόμου

• ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΒΑΣΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΣΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΣΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Η Μνημονιακή νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιμένει να φορτώσει στο δημόσιο χαρακτήρα του ΟΣΕ και στους εργαζόμενους τη δική της αποτυχία, όπου επί σειρά ετών όλες οι κυβερνήσεις και το σημερινό πολιτικό προσωπικό υπονόμευσαν και διάβρωσαν με τις πολιτικές τους τον ελληνικό σιδηρόδρομο, σ’ αντίθεση με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, που έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Ο νόμος για τον ΟΣΕ είναι μόνο η αρχή για τη συνολική απαξίωση και διάλυση των συγκοινωνιών, μέσα από την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού τους χαρακτήρα και την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το συντελούμενο έγκλημα της Κυβέρνησης είναι απλό στη σύλληψή του:
Μετά την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού ο ΟΣΕ δίνεται δώρο στους ιδιώτες, με παράλληλη πραξικοπηματική κατάργηση όλων των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του Κανονισμού Προσωπικού, οι οποίοι θα αμείβονται με τους μισθούς της πείνας που θέλουν πάση θυσία να επιβάλλουν Κυβέρνηση - Εργοδότες και Τρόικα.! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ και καλούμε τα συνδικάτα να υπερασπιστούν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ελληνικών σιδηροδρόμων. Καλούμε την ηγεσία της ΓΣΕΕ να αφήσει τη θέση του παρατηρητή και να ηγηθεί του αγώνα για την υπεράσπιση ενός σύγχρονου και ανεπτυγμένου δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα σιδηροδρόμου.