Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Παραλύει ο σιδηρόδρομος

Σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση έρχονται οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ, οι οποίοι εξήγγειλαν κινητοποιήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου για την εξυγίανση του Οργανισμού, την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τις ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις τους.
Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες την ερχόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, ημέρες συζήτησης και ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για τον ΟΣΕ. Τις ημέρες αυτές θα παραλύσουν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, με εξαίρεση την 28η Οκτωβρίου που τα τρένα θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ νέες κινητοποιήσεις θα αποφασιστούν σε επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας.

Σφοδρή επίθεση

Το προεδρείο της ΠΟΣ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση και υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια δυσφήμησης των εργαζομένων, που παρουσιάζονται να λαμβάνουν εξαιρετικά υψηλές αμοιβές, κάτι που δεν είναι αληθές. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η ΠΟΣ, οι θέσεις των υπαλλήλων μειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά περίπου 800 (από 6.500 σε 5.780), ενώ οι μέσες τακτικές αποδοχές τους ανέρχονται σε 2.500 ευρώ μικτά, δηλαδή 1.400 ευρώ καθαρά. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η κυβέρνηση συνυπολογίζει το συνολικό κόστος μισθοδοσίας του Οργανισμού το 2009 με το συνολικό μειωμένο αριθμό εργαζομένων του 2010, με αποτέλεσμα να προκύπτει υψηλός μέσος όρος αποδοχών που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Επίσης, η ΠΟΣ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά των άρθρων του νομοσχεδίου που αφορά στα εργασιακά και επιτέθηκε και κατά της ΓΣΕΕ, την οποία κατηγόρησε για ελλιπή συμπαράσταση στον αγώνα τους. Και κατήγγειλε ακόμη ότι, για αδιευκρίνιστους λόγους, παραμένουν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια 50 λεωφορεία του ΟΣΕ, την ώρα που τις ανάγκες του Οργανισμού καλύπτει ιδιωτική εταιρία.

Συμβολική κατάληψη στη Θεσσαλονίκη

Εξάλλου, συμβολική κατάληψη γραμμών και του επιβατικού σταθμού έκαναν χτες στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί, διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου, που, όπως είπαν, συρρικνώνει και ιδιωτικοποιεί τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, καταργεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και συρρικνώνει δραματικά τους μισθούς τους. Η κατάληψη είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση αναχώρησης κατά πέντε λεπτά του δρομολογίου 53 του Intercity του ΟΣΕ προς Αθήνα.

ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ στον «Αγγελιοφόρο»