Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Εξυγίανση ΟΣΕ με συναίνεση Ν.Δ.


Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως ήταν αναμενόμενο, ψήφισε θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ΟΣΕ χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, εντός της οποίας ήταν (και πάλι) ελάχιστοι εκ των «300» βουλευτών, παρά τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης. Την ίδια στιγμή, εκτός του Κοινοβουλίου και επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, που δεν ήταν περισσότεροι από τριακόσιοι, με σημαίες του ΠΑΜΕ, διαδήλωναν κατά του νομοσχεδίου, και είχαν μικρής έκτασης αψιμαχίες με τις ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, στην απόπειρά τους να κατευθυνθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό. «Παρά τον προβληματισμό μας για ορισμένες διατάξεις, η Ν.Δ. τηρώντας υπεύθυνη στάση ψηφίζει “υπέρ” του σχεδίου νόμου επί της αρχής. Δεν μας χαρακτηρίζει αρνητισμός ούτε μηδενισμός των πάντων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπ. Καλαφάτης, σημειώνοντας πως θα καταψηφιστούν ορισμένα άρθρα τα οποία, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζονται από σκιές αδιαφάνειας και αδικίας για το μέλλον του Οργανισμού και των εργαζομένων σε αυτόν.
Η αρχή της συζήτηση –που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με ψηφοφορία και επί των άρθρων– έγινε με τον υπουργό Μεταφορών κ. Δημ. Ρέππα να εισηγείται σειρά αλλαγών, βάσει κυρίως των παρατηρήσεων που είχαν γίνει κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Μεταξύ αυτών είναι: Πρώτον, η πρόβλεψη να δικαιούται η Εταιρεία να απορρίψει πιθανές στο μέλλον αιτήσεις εργαζομένων για μεταθέσεις–μετατάξεις, αν κριθεί ότι η αποδοχή αυτών «θα απειλούσε να προκαλέσει λειτουργικό πρόβλημα». Δεύτερον, αναδιατυπώθηκε το άρθρο για τον νέο κανονισμό λειτουργίας ώστε να μην επιβάλλεται στους εργαζομένους η «ανεπιφύλακτη» αποδοχή του – όπως αρχικά προβλεπόταν. Τρίτον, ενισχύεται ο ρόλος της Βουλής κατά τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Τέταρτον, συμπεριλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα μετάθεσης εργαζομένου σε άλλη ή άλλες εταιρείες, αν η οργανική θέση στην οποία βρισκόταν καταργηθεί. Σημειώνεται ότι ορισμένες από τις κατατεθείσες χθες αλλαγές είχαν ζητηθεί (κυρίως) από βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας.
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν γενικότερα την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ κατηγόρησαν τις κυβερνήσεις τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία τεράστιων ελλειμμάτων στον ΟΣΕ και την πρόκληση του σημερινού αδιεξόδου. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσαν πως καταψηφίζουν το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ και επί της αρχής. Το σχέδιο νόμου καταψήφισε και ο ΛΑΟΣ, παρά το γεγονός ότι εμπεριέχει «ορισμένες καλές ιδέες» και ένα «συμμάζεμα» του Οργανισμού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μ. Βορίδης.
Του Γ. Μπουρδαρα στην «Καθημερινη»