Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ιδού πως αντιμετωπίζουν επιχειρηματικοι παράγοντες τα ελλείμματα του ΟΣΕ. Διαβάστε την ανάρτηση της Sofokleousin.gr

"Τρικ εξυγίανσης" του ΟΣΕ, το Δημόσιο επωμίζεται όλα τα βάρη, το προσωπικό απεργεί.

Την πιό επαχθή λύση για το Δημόσιο επέλεξε τελικά η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κλείσει το πρόβλημα του ΟΣΕ χωρίς να δημιουργήσει νέα μέτωπα: Τα αστρονομικά χρέη του Οργανισμού (10,7 δισ. ευρώ) μεταφέρονται στο κράτος, όπως και το βάρος μισθοδοσίας 2.351 εργαζόμενων του που θα μεταταχθούν σε δημόσιες υπηρεσίες. Κανένας δεν θα απολυθεί, οι βασικές αμοιβές δεν περικόπτονται. Κι όμως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους προκηρύσσουν νέες απεργίες και στάσεις εργασίας.
Ως αντάλλαγμα το Δημόσιο αποκτά την κυριότητα της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ και αναθέτει στην ΓΑΙΟΣΕ την αξιοποίηση-εκμετάλλευση της, υπό την εποπτεία υπουργικής επιτροπής. Ομως, παρά την τεράστια λογιστική αξία τους, ελάχιστα από αυτά ακίνητα είναι ςμπορικά αξιοποιήσιμα και μπορούν να πουληθούν, ώστε το Δημόσιο να καλύψει έστω και μικρό μέρος των οικονομικών βαρων που επωμίζεται. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές και επιχειρηματικοί παράγοντες, είναι η πιό άτολμη προσπάθεια "εξυγίανσης" κρατικής επιχείρησης, καθώς το Δημόσιο επωμίζεται όχι μόνον χρέη, αλλά και το βάρος του πλεονάζοντος προσωπικού.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο, 2.351 εργαζόμενοι του ΟΣΕ θα μεταταχθούν σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα, τα ζημιογόνα δρομολόγια θα περικοπούν και θα δημοσιευθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την είσοδο ιδιώτη επενδυτή στη μετοχική σύνθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Από αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις και δρομολόγια τρένων,δεν θα πραγματοποιηθούν. Την Τετάρτη θα γίνουν κυλιόμενες στάσεις εργασίας από τις 06:00 έως τις 09:00, από τις 14:00 έως τις 17:00 και από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα.
Sofokleousin.gr