Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Στο στόχαστρο των εργαζομένων η στάση της διοίκησης της ΓΣΣΕ. Οργή και αγανάκτηση και από τους σιδηροδρομικούς.

Καθημερινά αυξάνονται οι επικρίσεις κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για την στάση της απέναντι στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων. Η συμπεριφορά αυτή έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους οι οποίοι θεωρούν ότι η συμπαιγνία διοίκησης και κυβέρνησης είναι πλέον οφθαλμοφανείς. Ομοσπονδίες, Σωματεία και συνδικαλιστική φορείς βάζουν στο περιθώριο την ΓΣΕΕ και δίνουν την μάχη μόνοι τους με σύμμαχο τον εργαζόμενο λαό. Την οργή τους και την αγανάκτηση τους εκδηλώνουν με κάθε τρόπο και οι εργαζόμενοι στον σιδηροδρόμο οι οποίοι θεωρούν ότι σε αυτή την δύσκολη συγκύρια που διέρχονται οι σιδηροδρομικοί δεν έχουν την αναμενόμενη υποστήριξη της ΓΣΕΕ. «Οι σιδηροδρομικοί περίμεναν από το πρόεδρο και από την διοίκηση της ΓΣΕΕ μεγαλύτερη συμπαράσταση σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε» τονίζουν.

Οργή από τις δηλώσεις του Προέδρου της ΓΣΕΕ Κ. Γ. Παναγόπουλου
"Δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενική απεργία στο άμεσο μέλλον" δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι «παρά τις πολλές απεργίες που έκανε η ΓΣΕΕ, εφαρμόστηκαν οι σκληρές πολιτικές που περιγράφονται στο Μνημόνιο (με την ΕΕ και το ΔΝΤ) και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις». «Οι δηλώσεις Παναγόπουλου δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος», δήλωσε στο tvxs.gr ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης.
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί μεγάλες μισθολογικές μειώσεις και την πιο βίαιη επίθεση στα δικαιώματά τους. Η τακτική και η στρατηγική τους είναι σεβαστή, αλλά δεν μπορούμε να την ακολουθήσουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Οι δηλώσεις Παναγόπουλου δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος, οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα. Τα ελληνικά συνδικάτα δεν θα απορροφηθούν από το νεοφιλελευθερισμό και τις επιταγές του Μνημονίου. Ήδη, στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, διαμορφώνεται ένα συμπαγές ενωτικό αγωνιστικό ρεύμα που κινείται ως ένα ισχυρό αντίβαρο στις μονεταριστικές πολιτικές του Μνημονίου», δήλωσε μιλώντας στο tvxs.gr ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης.
«Ενωτική και αντιμνημονιακή πρέπει να είναι η αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων, μέχρι την ανατροπή του συμβολαίου της εξαθλίωσης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ευάγγελος Μπουζούλας.
Ειδικότερα, ο Μπουζούλας επεσήμανε ότι η δημοσιευθείσα άποψη του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου ότι «τα μέτρα του Μνημονίου εφαρμόστηκαν και δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές προφανείς λύσεις» είναι προσωπική και σε καμία περίπτωση, δεν απηχεί τις θέσεις του οργάνου της ΓΣΕΕ.
«Ο αγώνας για την ανατροπή από το καθεστώς τυραννίας της τρόικας είναι διαρκής και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, να συμμετάσχουν στη διαρκή αγωνιστική πάλη», υπογράμμισε ο Ε. Μπουζούλας.
Η Πανεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα «Αυτόνομη Παρέμβαση», κάνει λόγο για μετάλλαξη του «κυβερνητικού συνδικαλισμού σε μνημονιακό συνδικαλισμό».
Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» τονίζει ότι το «αξιοπρόσεκτο της δήλωσης του Παναγόπουλου είναι το «μήνυμα που θέλει να περάσει στο εξωτερικό, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν πλέον παραιτηθεί από τις αρχικές τους αντιδράσεις απέναντι στο Μνημόνιο και έχουν προσχωρήσει σε λογικές εργασιακής ειρήνης».
Επιπλέον χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και τονίζει ότι «το μήνυμα δεν πρόκειται να βρει πρόθυμους αποδέκτες εντός των συνδικάτων».
«Ο κυβερνητικός και Μνημονιακός συνδικαλισμός δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τώρα με ευθύνη όλων μας, η συγκρότηση ενός νέου ριζοσπαστικού, ταξικού, ενωτικού και πλειοψηφικού ρεύματος, του μόνου ικανού να σταθεί αντίβαρο στην νεοφιλελεύθερη μνημονιακή λαίλαπα, να διαμορφώσει τώρα μια δυνατή κοινωνική άμυνα και να διεκδικήσει εναλλακτικές λύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης.
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για διαστρέβλωση της θέσης του για το μνημόνιο και «τη χρήση του όπλου της Γενικής Απεργίας» και δηλώνει «έκπληκτος και οργισμένος» για τη «συμπυκνωμένη» παρουσίαση της συνέντευξής τους.
«H διαφωνία μου με το μνημόνιο δε σημαίνει ότι υποχρεούμαι να συμφωνήσω ότι υπάρχει ορατή εναλλακτική κυβερνητική λύση», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του. «Γενικές απεργίες έγιναν και θα γίνονται όσο εξακολουθούν πολιτικές λιτότητας», τονίζει ο Γιάννης Παναγόπουλος στη σχετική ανακοίνωσή του