Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Χρόνια πολλά κ. υπουργέ. Η Ζίμενς Ελλάς δεν ξεχνούσε κανέναν υπουργό σε ονομαστικές γιορτές και Χριστούγεννα

Της Λώρας Ιωάννου στην "Μακεδονία"
Μεγάλη η συνεισφορά της Ζίμενς Ελλάς στη διερεύνηση του σκανδάλου… Τι να σας πω… Ο διευθύνων σύμβουλος της Ζίμενς, Κ. Ξυνής, έστειλε στην εξεταστική τρία κλασέρ με όλα τα δώρα που είχε στείλει η εταιρεία σε πρωθυπουργούς, υπουργούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους ανήμερα της ονομαστικής τους εορτής και κάθε Χριστούγεννα! Τώρα, θα μου πείτε αυτά τα στοιχεία περνούσαν από το τμήμα δημοσίων σχέσεων και από τα επίσημα λογιστήρια της Ζίμενς, κι αυτά μας έστειλε στη βουλή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2007 ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου είχαν λάβει από μία dom perignon ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Γείτονας, Κώστας Μίχαλος. Αντίστοιχα, του Αγίου Γεωργίου η Ζίμενς έστειλε dom Perignon στον νυν πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στους… Γιώργο Φλέσσα, Γιώργο Μπόμπολα, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Βουλγαράκη, Γιώργο Κορωνιά κτλ.
Το 2006 σαμπάνια σε δερμάτινο κουτί έλαβαν ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου οι Κ. Καραμανλής, Κ. Σημίτης, Κ. Γείτονας, Κ. Γιαννακός, Κ. Σκανδαλίδης. Το εορτολόγιο δεν έχει τέλος…Πέτρου και Παύλου, και Αγίων Αποστόλων σαμπάνια σε δερμάτινο κουτί έλαβαν και οι Πέτρος Κόκκαλης, Παύλος Τσίμας, Πέτρος Δούκας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Τα πιο ωραία και τα πιο ακριβά δώρα που έστειλε η Ζίμενς ήταν αυτά που δεν είχαν αποστολέα… Τον Νοέμβριο του 2005 κάποιος πήρε πίνακες αξίας 2.225 ευρώ! Άλλοι πήραν τσάντες long champ (360 ευρώ), άλλοι πορτοφόλι bulgari (220 ευρώ), hermes μανικετόκουμπα και φουλάρια (288 και 250 ευρώ αντίστοιχα). Τον Ιούνιο του 2006 επίσης κάποιος (ποιος άραγε;) είχε πάρει δωράκι μανικετόκουμπα από τον Κessari, αξίας 1.200 ευρώ.
Και τώρα η ουσία…
Επί της ουσίας, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ) πρότεινε να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων όσων διαχειρίστηκαν κομματικά ταμεία τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και να κληθούν στην Εξεταστική οι κύριοι Βερελής και Λιάπης. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε να προηγηθεί της εξέτασης Κόκκαλη (16 Ιουλίου) η κατάθεση των στελεχών του ΟΤΕ, Λάμπρου και Σκαρπέλη, και του εισαγγελέα Γ. Ζορμπά, ο οποίος τη δεκαετία του ’90 είχε ερευνήσει τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ. Προβληματισμό προκάλεσε στην Επιτροπή η επικείμενη μετάβαση της Τσακάλου στη Γερμανία, κατόπιν εντολής της μητρικής Siemens. Προτάθηκε να ερευνηθεί ποιος είναι ο λόγος… “Δεν είναι σαφές γιατί την καλούν. Άμεσα η Επιτροπή να επικοινωνήσει με τη Siemens Hellas και της Γερμανίας, και να αποσαφηνιστεί εάν καλείται για να την παροτρύνουν να μιλήσει για να συνεργαστεί περισσότερο μαζί μας ή για να βάλει φερμουάρ”, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισαγγελέας Ανδρέας Καραφλός, που είχε αναλάβει να ερευνήσει τη σύμβαση μεταξύ OΣE - Ναυπηγείων για τη μίσθωση οκτώ ντιζελομηχανών το 2006, είπε ότι την έβαλε στο αρχείο γιατί από τα υπομνήματα της δικογραφίας και τις καταθέσεις μαρτύρων δεν προέκυψε ούτε ζημία αλλά ούτε δόλος στον ΟΣΕ. Κατόπιν τούτου, η επιτροπή ζήτησε να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο! Στο μεταξύ, ο ανακριτής Νίκος Ορνεράκης, στον οποίο κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου, και ερευνά το θέμα του τροχαίου υλικού στον ΟΣΕ, δήλωσε πως μέχρι τις 15 Ιουλίου θα καταλήξει σε πόρισμα και έχει διαπιστώσει ήδη αξιόποινες πράξεις, ωστόσο, επικαλούμενος το απόρρητο της ανάκρισης, δεν αποκάλυψε τίποτα για την κατάθεση της Τσακάλου.
"Παρεξήγηση" Καμμένου - Τζαβάρα
Αίσθηση προκάλεσε η κόντρα Καμμένου - Τζαβάρα σχετικά με την εκπροσώπηση του κόμματος της ΝΔ στο κλιμάκιο που θα μεταβεί στη Γερμανία. Ο Π. Καμμένος, που έλειπε χθες, διαβάζοντας στα πρακτικά είδε μια ειρωνική διάθεση του συναδέλφου του όταν αναφερόταν σε αυτούς που θα μεταβούν στο Μόναχο. Του ζήτησε να ανακαλέσει και να αποσύρει όσα είπε από τα πρακτικά, ενώ επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή στην απόφασή του να μη μεταβεί στο Μόναχο. “Εγώ ανήκω στη ΝΔ, αλλά εδώ δεν έχω την ιδιότητα του κομματικού στελέχους. Έχω ρόλο συνταγματικό και πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικές γραμμές στην Επιτροπή”. Μάλιστα, πρότεινε, αν ήθελε, να πήγαινε ο Τζαβάρας αντ’ αυτού. Ο Κ. Τζαβάρας μίλησε για παρεξήγηση.