Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026

Δαυίδ Σαλτιέλ: «Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα φέρει 300.000 επισκέπτες»


Στο πλαίσιο της Prodexpo North 2026, επιχειρηματικοί και πολιτιστικοί παράγοντες περιέγραψαν ένα δεκαπενταετές όραμα που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον χάρτη αξίας της πόλης, με στόχο τη διασύνδεση της περιοχής από το ύψος του Porto Palace έως τα Δικαστήρια και την ένταξή της σε ένα ενιαίο, λειτουργικό και εξωστρεφές πολεοδομικό σύνολο.

makedonikanea.gr

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, υπογράμμισε από την πλευρά του τη συμβολική και αναπτυξιακή σημασία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στο παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε επί αιώνες εβραϊκή πόλη και βιομηχανικό κέντρο, με 50.000 Εβραίους να οδηγούνται στα στρατόπεδα μέσω του σιδηροδρόμου που βρισκόταν στη δυτική πλευρά.

Η επιλογή της τοποθεσίας, στον χώρο από όπου ξεκίνησε το τραγικό τέλος της κοινότητας, αποτελεί φόρο τιμής του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μουσείο θα προσελκύει 200.000 έως 300.000 επισκέπτες ετησίως, ενισχύοντας συνολικά την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Ο κ. Σαλτιέλ υποστήριξε τη δημιουργία εύκολης σύνδεσης με το κέντρο, μέσω τρένου ή κυκλικών μικρών οχημάτων, ώστε να διαμορφωθεί ένας ενιαίος πολιτιστικός πόλος.