Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Ο Μεσαίος Διάδρομος κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη έλξη καθώς οι χώρες της Ευρασίας αναζητούν περισσότερη συνδεσιμότητα εν μέσω αναταραχών και αβεβαιότητας



Η συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) πραγματοποιείται στις 2 Ιουλίου 2025 στον Δήμο Τιαντζίν της Βόρειας Κίνας. Φωτογραφία: Chu Daye/GT

globaltimes.cn

Η επέκταση νέων εμπορικών οδών, ιδίως εκείνων που διασχίζουν την Κεντρική Ασία και την Κασπία Θάλασσα, έγινε επαναλαμβανόμενο θέμα σε μια συνάντηση των υπουργών Μεταφορών των κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Στο πλαίσιο μιας κατακερματισμένης παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιαστικής εν μέσω αναταραχής και αβεβαιότητας, κορυφαίοι αξιωματούχοι μεταφορών που συμμετείχαν στη συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον Δήμο Τιαντζίν της Βόρειας Κίνας, τόνισαν τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης της περιφερειακής αρχιτεκτονικής μεταφορών, με τον ρόλο των χωρών του SCO να καθίσταται κυρίαρχος ως φυσική γέφυρα που συνδέει την Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο Mamanbiy Omarov, πρώτος αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών του Ουζμπεκιστάν, δήλωσε στους Global Times την Τετάρτη ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία ανάπτυξη λιμένων, ξηρών λιμένων και οδικών μεταφορών στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, καθώς και μεγαλύτερη συνεργασία για τη διευκόλυνση του εμπορίου κατά μήκος του Μεσαίου Διαδρόμου.

Παρόλο που η κατασκευή του σιδηροδρόμου Κίνας-Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν (CKU) μόλις ξεκίνησε, το εμπορικό και επενδυτικό τοπίο έχει ήδη αλλάξει προς θετική κατεύθυνση κατά μήκος της εμπορικής διαδρομής μέσω της Κεντρικής Ασίας, με αύξηση της ζήτησης για μεταφορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό.

«Για τον Μεσαίο Διάδρομο, ένα μέρος του οποίου διέρχεται από την Κίνα, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ο όγκος των εμπορευμάτων αυξήθηκε κατά 30 φορές. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή και η βάση για την κατασκευή αυτού του σιδηροδρομικού έργου», δήλωσε ο Ομάροφ στο περιθώριο της συνάντησης, προσθέτοντας ότι η σταθερή ανάπτυξη του εμπορίου αγαθών με υψηλότερη προστιθέμενη αξία, όπως ορυκτά, λιπάσματα, υφάσματα και μηχανήματα, σημειώνεται.

Η σημασία του Μεσαίου Διαδρόμου αναγνωρίζεται από έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών στην περιοχή. Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Φόρουμ Συνδεσιμότητας Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Ιουνίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε τις προσπάθειες ευθυγράμμισης του Μεσαίου Διαδρόμου με την προτεινόμενη από την Κίνα Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», χαρακτηρίζοντάς την ως ένα μετασχηματιστικό έργο για τη σύνδεση της Ευρώπης και της Ασίας με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι ενώ οι αποστολές μέσω της Διώρυγας του Σουέζ διαρκούν συνήθως περίπου 35 ημέρες και αυτές μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας περίπου 45 ημέρες, ο Μεσαίος Διάδρομος προβλέπεται να μειώσει τους χρόνους διέλευσης σε λιγότερο από 15 ημέρες μόλις ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις, ανέφερε το Xinhua.

Ο Ερντογάν προέβλεψε ότι τα τρέχοντα και μελλοντικά έργα του Μεσαίου Διαδρόμου θα δημιουργήσουν συνολική οικονομική παραγωγή 114 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Xinhua.

«Πολλές αλλαγές συμβαίνουν ήδη. Όλες οι χώρες κατά μήκος του Μεσαίου Διαδρόμου βελτιώνουν τις υποδομές τους όσον αφορά τους σιδηροδρόμους, τους δρόμους, τα λιμάνια και ούτω καθεξής. Χώρες όπως η Κίνα, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Γεωργία... Βελτιώνουν τις υποδομές μεταφορών της περιοχής», δήλωσε στους Global Times ο Fariz Aliyev, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Μεταφορών του Υπουργείου Ψηφιακής Ανάπτυξης και Μεταφορών του Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν είναι εταίρος διαλόγου του SCO.

«Επίσης, βελτιώνεται η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Αυτό περιλαμβάνει τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών και ο τρόπος οργάνωσης των λειτουργιών πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά. Υπάρχουν επίσης περισσότεροι τομείς συνεργασίας με τη δημιουργία διαφορετικών πλατφορμών», δήλωσε ο Aliyev.

Οι θετικές προοπτικές έχουν προκύψει από την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαμόρφωση του Μεσαίου Διαδρόμου.

Ο σιδηρόδρομος CKU, μια βασική αρτηρία μεταφορών που διασχίζει την Κεντρική Ασία, ξεκίνησε την κατασκευή του πέρυσι και οι εργασίες σε τρεις βασικές σήραγγες του σιδηροδρόμου ξεκίνησαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua.

Στις 30 Ιουνίου, το Πεκίνο εγκαινίασε το πρώτο εμπορευματικό τρένο Κίνας-Ευρώπης από το Διεθνές Λιμάνι Ξηράς του Πεκίνου στην περιοχή Fangshan προς το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, την πρώτη τέτοια υπηρεσία της πρωτεύουσας. Χρησιμοποιώντας την πολυτροπική μεταφορά «σιδηροδρομική-θαλάσσια-σιδηροδρομική», το φορτίο θα διασχίζει την Κασπία Θάλασσα με πλοίο και θα φθάνει στο Μπακού σε 15 ημέρες.

Το Πεκίνο είναι μία από τις κινεζικές πόλεις που λανσάρουν υπηρεσίες logistics σε όλη την Κασπία Θάλασσα. Από τον Ιούνιο, ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρονται από το China-Europe Railway Express στην Κασπία Θάλασσα είχε ξεπεράσει τις 100.000.

Εκτός από τη συνεργασία στις σκληρές συνδέσεις, οι σύνεδροι στη συνάντηση τόνισαν επίσης τη συνεργασία στις ήπιες πτυχές της σύνδεσης.

«Η ψηφιοποίηση είναι μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια, καθώς οι χώρες εφαρμόζουν ψηφιακές πολιτικές προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα μεταφορών τους είναι πιο ολοκληρωμένα μεταξύ τους», σημείωσε ο Αλίγιεφ.