
Η Αλβανία κάνει σημαντικά βήματα προς τον εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς, με την ισχυρή επιστροφή των σιδηροδρόμων στο επίκεντρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία στοχεύει για τέταρτη θητεία στις εκλογές της 11ης Μαΐου.
telegrafi.com
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Belinda Balluku παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού των υποδομών της χώρας μέχρι το 2035, είπε ότι τα έργα για νέους αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρόμους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η χώρα είναι έτοιμη για μια νέα εποχή στις μεταφορές.
Ο Μπαλούκου δήλωσε ότι από ένα παραμελημένο για δεκαετίες δίκτυο, η χώρα αναμένεται τώρα να έχει μια σύγχρονη σιδηροδρομική υποδομή 530 χιλιομέτρων που θα συνδέει το βορρά με το νότο, μεταμορφώνοντας τον τρόπο που ταξιδεύουν οι πολίτες και τον τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων.
"Εάν μιλάμε για βήματα προς την Ευρώπη, τότε πρέπει να λειτουργούμε με τα ίδια μέσα όπως κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι ένα από αυτά", είπε ο Μπαλούκου.
Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 75% των εργασιών για τη γραμμή Τίρανα-Ρίνας-Δυρράχιο. Ο Μπαλούκου διαβεβαίωσε περαιτέρω ότι αυτό το έργο θα παραδοθεί εντός του 2025, ενώ θα ακολουθήσει η κατασκευή σταθμών και η ηλεκτροδότηση.
"Την άνοιξη του 2026 θα ολοκληρωθούν όλα τα εξαρτήματα. Τότε θα έχουμε μια εντελώς νέα, αποτελεσματική και οικονομική μεταφορά για την τσέπη κάθε πολίτη", τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Μακροπρόθεσμα, ο Balluku παρουσίασε ένα σαφές όραμα για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την επικράτεια με το σιδηροδρομικό έργο Vorë–Han i Hotit, για το οποίο είπε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το τελευταίο τρίμηνο του 2025.
Εν τω μεταξύ, οι εργασίες στον σιδηρόδρομο Δυρράχιο-Rrogozhina θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2026 και η επέκτασή του από το Rrogozhina στο Pogradec θα ανακατασκευαστεί επίσης, με τα έργα να ξεκινούν το 2028. Εν τω μεταξύ, σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία δύο εσωτερικών γραμμών, μία που θα συνδέει το νέο βιομηχανικό λιμάνι του Porto Romano με το υπάρχον βιομηχανικό λιμάνι του Porto Romano με το υπάρχον σιδηροδρομικό σταθμό Tirana-Durres με το αεροδρόμιο Tirana-Durres. τρένο.
"Δεν μπορείτε να φτιάξετε ένα αεροδρόμιο και να το αφήσετε να συνδέεται μόνο με αυτοκινητόδρομους. Η δημόσια συγκοινωνία είναι απαίτηση κάθε τουρίστα που επισκέπτεται την Αλβανία", είπε ο Μπαλούκ.
Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει επίσης την αποκατάσταση της γραμμής Rrogozhina-Vlora και έχει εισαχθεί το μεγάλο έργο «Red and Black Railway», που διέρχεται από Σκόδρα και Gjakova και αναμένεται να δημιουργήσει άμεση πρόσβαση στον 10ο Ευρωπαϊκό Διάδρομο, μέσω της σύνδεσης με τη Niš.
«Αυτό δεν είναι πλέον απλώς ένα όνειρο, αλλά ένα συγκεκριμένο έργο που θα δώσει στην Αλβανία στρατηγική θέση στη διακίνηση εμπορευμάτων στα Βαλκάνια και όχι μόνο», τόνισε ο Μπαλούκου.
Επτά έργα για τον αλβανικό σιδηρόδρομο:
1- Vorë–Han i Hotit : Η έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2025
2- Durrës-Rrogozhinë : Εργασίες που θα ανοίξουν στις αρχές του 2026
3- Rrogozhina–Pogradec : Η αποκατάσταση προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2028
4- Η νέα γραμμή Sukth–Porto Romano : Θα συνδέσει το νέο λιμάνι με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο
5- Σιδηροδρομικό τμήμα για το αεροδρόμιο της Αυλώνας : Θα επιτρέψει τη σύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη μέσω μιας σύγχρονης γραμμής τρένου
6- Τμήμα Rrogozhina–Vlora : Θα πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση της υφιστάμενης γραμμής
7- Red and Black Railway : Θα συνδέει την Αλβανία με τον 10ο Ευρωπαϊκό Διάδρομο μέσω Niš (Τηλεόραση A2)