Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ο Σ.Φ.Σ. Αθήνας για την τιμητική βραδιά στο Σάββα Κοέν



Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης - Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης- οργάνωσε μία γιορτή προς τιμή του μέλους μας κ. Σάββα Κοέν για την γενναιόδωρη χορηγία του προς το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσ/νίκης.

Συγκεκριμένα κατά την επίσκεψη του Σ.Φ.Σ. τον Ιούνιο 2024 στο Μουσείο Σιδηροδρόμων Θεσ/νίκης, στα πλαίσια της διήμερης εκδρομής μας στην συμπρωτεύουσα, μεταξύ των άλλων εκθεμάτων στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, είδαμε και δύο φορτάμαξες κατασκευασμένες η μία το 1890 και η άλλη το 1892. Αυτές μετέφεραν Εβραίους Θεσσαλονικείς στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος του Μουσείου εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη αυτών των δύο τόσο σημαντικών και σπάνιων εκθεμάτων, τα οποία αποτελούν μάρτυρες της ναζιστικής θηριωδίας, η οποία εκδηλώθηκε με τόση αγριότητα στην πόλη της Θεσ/νίκης. Ακούγοντας αυτά ο κ. Κοέν, που ήταν μαζί μας, δήλωσε ότι θα αναλάβει αυτός τα έξοδα για την συντήρηση και ανακαίνιση των δύο βαγονιών.

Ήδη λοιπόν χάρη σε αυτή την χορηγία, η μία φορτάμαξα ανακαινίστηκε πλήρως και η δεύτερη ακολουθεί.


Με αυτή την ευκαιρία το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσ/νίκης οργάνωσε μία εξαιρετική συναυλία αφιερωμένη στον κ. Σάββα Κοέν. Στην συναυλία έλαβαν μέρος η μικτή χορωδία ενηλίκων «ΦΙΛΟΜΗΛΑ» και το κουαρτέτο εγχόρδων «FORTISSIMO». Ήταν μία λαμπρή εκδήλωση οργανωμένη με πολλή αγάπη και σεβασμό προς τον τιμώμενο. Ακολούθησε πλούσιο δείπνο σε εστιατόριο της περιοχής.

Είχα την τιμή και την χαρά να εκπροσωπήσω τον σύλλογό μας στην εκδήλωση αυτή μαζί με την κ. Μαίρη Βαβαγιάννη και τον κ. Σπύρο Φασούλα. 'Άλλωστε με τον κ. Κοέν με συνδέει φιλία η οποία με τιμά.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Σ.Φ.Σ. έχει τιμήσει στο παρελθόν τον κ. Κοέν καθώς και την αείμνηστη αδελφή του Λιζόν Κοέν για την αγάπη και την αφοσίωσή τους στον σύλλογό μας. Νοιώθουμε περηφάνια για το μέλος μας αλλά και συγκίνηση στη σκέψη ότι η Λιζόν θα ήταν πανευτυχής με την γενναιόδωρη προσφορά του αδελφού της.

Ρόζα Πολυμένη
Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου

sidirodromikanea.blogspot.com