Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτό το κομψό νέο προαστιακό τρένο του Λος Άντζελες που δεν θα ρυπαίνει


Στην κομητεία του Λος Άντζελες, ένα νέο προαστιακό τρένο με χαμηλές εκπομπές ρύπων βοηθά στην καταπολέμηση της τοπικής και παγκόσμιας αιθαλομίχλης τροφοδοτώντας τον εαυτό του με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

goodnewsnetwork.org

Το υγρό ή αέριο υδρογόνο θεωρείται η καλύτερη πράσινη εναλλακτική για τα βαρέα καύσιμα που τροφοδοτούν τα μεγαλύτερα μηχανήματα της κοινωνίας και αυτό το τρένο ZEMU απέχει μόλις λίγους μήνες από την έναρξη της υπηρεσίας ρουτίνας από το San Bernadino και το Redlands στο LA.

Το ZEMU σημαίνει πολλαπλές μονάδες μηδενικών εκπομπών και διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες σιδηροδρομικές μεταφορές χωρίς άνθρακα. Τα ηλεκτρικά τρένα επαναφορτίζονται μέσω εναέριων γραμμών ισχύος, αλλά αυτά απαιτούν χρηματοδότηση εκατομμυρίων για την εγκατάσταση και τη συντήρηση και δεν είναι πρακτικά για μεγάλες αποστάσεις.

«Η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε υπάρχει σιδηρόδρομος τώρα», λέει ο Tim Watkins, επικεφαλής νομοθετικών και δημοσίων υποθέσεων στην Αρχή Διέλευσης της Κομητείας San Bernardino, την υπηρεσία πίσω από το έργο. «Δεν απαιτεί νέα επένδυση κεφαλαίου σε υποδομές».

Κατασκευασμένα από την ελβετική εταιρεία Stadler, τα τρένα ZEMU προσλαμβάνουν καύσιμο υδρογόνου που χωρίζεται σε μόρια υδρογόνου, παράγοντας ενέργεια που επαναφορτίζει μια ηλεκτρική μπαταρία που τροφοδοτεί τους κινητήρες του τρένου. Η μπαταρία επαναφορτίζεται επίσης με θραύση και η μόνη εκπομπή οποιουδήποτε είδους είναι οι υδρατμοί.

«Πιστεύω ότι θα επιτρέψει σε πολλά μέρη να απελευθερωθούν από τον άνθρακα χωρίς να χρειάζεται να γίνουν εξαιρετικά δαπανηρές επενδύσεις σε υποδομές», είπε ο Watkins στο Fast Company Magazine.

Επί του παρόντος, η τελική φάση δοκιμών σε τοπικές γραμμές, η υπηρεσία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025. Προς το παρόν, τα τρένα χρησιμοποιούν υδρογόνο που έχει δημιουργηθεί μέσω ορυκτών καυσίμων, επομένως, ενώ οι εντοπισμένες εκπομπές εξακολουθούν να είναι μηδενικές, τα τρένα εξακολουθούν να έχουν αποτύπωμα άνθρακα .

Το πράσινο υδρογόνο, που κατασκευάζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναμένεται να είναι διαθέσιμο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αλλά ακόμα κι αν τα τρένα οδηγήσουν στην είσοδο CO2 στην ατμόσφαιρα, όπως αναφέρει η Adele Peters στο Fast Company , το San Bernadino χρειάζεται μεταφορά με μηδενικές εκπομπές γρήγορα.

Η περιοχή έλαβε πρόσφατα βαθμό «F» για την ποιότητα του αέρα από μια κορυφαία έρευνα δείκτη ποιότητας αέρα και υποφέρει από περισσότερες ημέρες αιθαλομίχλης από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Αμερική.

sidirodromikanea.blogspot.com