Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Ο Καταπληκτικός Οδοντωτός Σιδηρόδρομος της Πελοποννήσου


Ο σιδηρόδρομος «Οδοντωτός» στην Ελλάδα, ένας από τους λίγους σωζόμενους οδοντωτούς σιδηρόδρομους στην Ευρώπη.

Νίκος Καμπούρης

Οι άνθρωποι σε πολλές ορεινές χώρες στην Ευρώπη και πέραν αυτής έχουν συνηθίσει να οδοντώνουν σιδηροδρόμους, τρένα που έχουν τροποποιηθεί τεχνικά με την προσθήκη γραναζιών ή δοντιών, ώστε να μπορούν να σκαρφαλώνουν με ασφάλεια στα βουνά.

Αν και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας δεν είναι τεράστιο, καθώς συνδέει μόνο τις μεγαλύτερες πόλεις της, η τοπική σιδηροδρομική υπηρεσία μεταξύ των πόλεων Διακοπτού και Καλαβρύτων στην Αχαΐα της Πελοποννήσου έχει τη δική της, μοναδική ιστορία και ομορφιά.
Ο σιδηρόδρομος του Οδοντωτού στην Ελλάδα είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο

Παραδοσιακά γνωστό στην Ελλάδα ως «Οδοντωτός», που σημαίνει «αυτός με τα δόντια», κάποτε χρησίμευε ως το κύριο μέσο μεταφοράς για όσους ζούσαν στα ορεινά χωριά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Τώρα, ο Οδοντωτός χρησιμεύει ως δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο πηγαίνουν εκεί για να απολαύσουν το όμορφο τοπίο ενώ κάθονται άνετα σε αυτό το ιστορικό τρένο.

Η σύγχρονη διαδρομή εκτείνεται συνολικά 22 χιλιόμετρα (14 μίλια) από την πόλη του Διακοπτού μέσω του φημισμένου φαραγγιού του Βουραϊκού και του παλιού μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου, μέχρι την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων.

Το κομμάτι του Οδοντωτού είναι ένα από τα πιο στενά που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Επί του παρόντος, η hellenictrain , η μόνη εταιρεία εκμετάλλευσης τρένων στην Ελλάδα, έχει σχέδια να κατασκευάσει ένα επιπλέον δίκτυο που θα συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

greekreporter.com
sidirodromikanea.blogspot.com