Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Εργαζόμενοι στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης επισημαίνουν το σοβαρό πρόβλημα με την στάθμευση ταξιδιωτικών λεωφορείων


Με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης επισημαίνουν το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται με την στάθμευση λεωφορείων των ταξιδιωτικών γραφείων κάνοντας λόγο για επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για τους περαστικούς όσο και για τους επιβάτες άλλα και για την υγεία των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν

"Σας γνωρίζουμε ότι, στην ανατολική πλευρά του κτιρίου του Νέου Επιβατικού Σταθμού Θεσσαλονίκης λειτουργούν αρκετά Ταξιδιωτικά Γραφεία τα οποία δρομολογούν καθημερινά τακτικά δρομολόγια (πολύ συχνότερα δε τους καλοκαιρινούς μήνες) από Θεσσαλονίκη προς διάφορες πρωτεύουσες Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως Τίρανα, Σόφια, Βελιγράδι, Σκόπια, Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και αφόρητη είτε από ηχορύπανση είτε από ρύπους που εκπέμπουν τα πάρα πολλά λεωφορεία κατά την άφιξη και αναχώρηση τους από το συγκεκριμένο σημείο καθ’ όλες τις ώρες του 24ώρου.

Η κίνηση των επιβατικών «τουριστικών» λεωφορείων είναι λίαν αυξημένη καθώς και των υπό επιβίβαση επιβατών, οι οποίοι μάλιστα επιβάτες κατά την διάρκεια της αναμονής τους (δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος αναμονής) ρυπαίνουν με απορρίμματα σκουπιδιών καθημερινά το σημείο έμπροσθεν της ανατολικής πλευράς του κτιρίου του Νέου Επιβατικού Σταθμού, τον οποίο αναγκαζόμαστε να καθαρίζουμε με δικό μας συνεργείο καθαρισμού.

Επιπροσθέτως δε στο σημείο λειτουργούν παράλληλα με τα προαναφερόμενα γραφεία και γραφεία των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης τα οποία δρομολογούν από το σημείο τουλάχιστον 20 δρομολόγια λεωφορείων από και προς την Αθήνα . Το τελευταίο διάστημα και ΚΤΕΛ άλλων Νομών όπως Σερρών , Ξάνθης ,Δράμας κλπ αποβιβάζουν και επιβιβάζουν επιβάτες τους . Στο σημείο επίσης λειτουργεί σε ξεχωριστό χώρο και γραφείο – αποθήκη παράδοσης παραλαβής δεμάτων των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης με ότι αυτό συνεπάγεται από κίνηση ιδιωτικών αυτοκίνητων.

Το θέμα της στάθμευσης των προαναφερθέντων λεωφορείων στο χώρο αποτελεί μείζων θέμα, διότι καταλαμβάνουν απίστευτο χώρο στάθμευσης και μάλιστα όπου ακριβώς βολεύει στους οδηγούς των λεωφορείων, κατά την διάρκεια που δεν εκτελούν δρομολόγια. Συχνά το προσωπικό των Τουριστικών Γραφείων διαπληκτίζεται με υπαλλήλους μας για το δικαίωμα στάθμευσης. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, με σκαπτικό μηχάνημα επέκτειναν το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων στον ίδιο εξωτερικό χώρο ( καταπάτηση πάρκου πρασίνου), χωρίς να γνωρίζουμε εάν υφίσταται νομιμότητα στις ως άνω αναφερόμενες πράξεις και ενέργειες τους. Πέραν αυτού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού ανθρώπου ,είτε επιβάτη είτε περαστικού, λόγω του ότι καταλαμβάνουν όλο το δρόμο και κλείνουν την είσοδο- έξοδο κινδύνου του ΕΣΘ (προσέγγιση πυροσβεστικών οχημάτων , ασθενοφόρων κλπ ).

Η καθημερινή εργασία των εργαζομένων (σε επταήμερη βάση) στα γραφεία του ΟΣΕ και της HELLENIC TRAIN στην ανατολική πλευρά του κτιρίου καθίσταται λίαν ανυπόφορη και επικίνδυνη για την υγεία τους είτε από την ηχορύπανση (λειτουργούν συνέχεια ακόμη και σε στάση αναμονής πριν την αναχώρησης τους τα λεωφορεία) είτε από τους ρύπους που εκπέμπονται από τα συγκεκριμένα βαρέως τύπου οχήματα.

Ερωτάται, η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία της ΓΑΙΑΟΣΕ εάν υπάρχει νομιμότητα στις ενέργειες και πράξεις επί των προαναφερθέντων γεγονότων γνωρίζοντας μας παράλληλα, τι ακριβώς συμβαίνει στη χρήση του εξωτερικού χώρου από τη λειτουργία των «Τουριστικών» Γραφείων Ταξιδιών και τι προβλέπεται από τις σχετικές συναφθείσες συμβάσεις.

Τέλος γεννάται εύλογα η απορία κατά πόσο νόμιμο και ηθικό είναι να υπάρχουν στο χώρο του ΟΣΕ ¨ανταγωνιστές μας ¨?"


sidirodromikanea.blogspot.com