Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Οι εκκενώσεις συνεχίζονται καθώς η φωτιά καίει σε σημείο εκτροχιασμού τρένου που διέρρευσε λιωμένο θείο στο Κεντάκι



Οι αρχές ενθάρρυναν τους ανθρώπους στο κέντρο του Κεντάκι να εκκενώσουν, την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών, αφού περισσότερα από δώδεκα βαγόνια εμπορευματικού τρένου εκτροχιάστηκαν, διέρρευσαν λιωμένο θείο και προκάλεσαν φωτιά που είχε περιοριστεί μόνο κατά 50% μέχρι το πρωί της Πέμπτης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον 16 βαγόνια ενεπλάκησαν στον εκτροχιασμό βόρεια του Λίβινγκστον, «συμπεριλαμβανομένων δύο βαγόνια λιωμένου θείου που παραβιάστηκαν και έχασαν μέρος του περιεχομένου τους που καίγεται», δήλωσε ο χειριστής του τρένου, CSX, σε δήλωση την Τετάρτη . Το Livingston είναι μια μικρή πόλη περίπου 60 μίλια νότια του Lexington.

Όταν το λιωμένο θείο καίγεται, απελευθερώνει διοξείδιο του θείου, είπε ο CSX. Το διοξείδιο του θείου είναι ένα άχρωμο αέριο με έντονο άρωμα. Ανάλογα με το επίπεδο έκθεσης, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό – ενώ η έκθεση στην υγρή του μορφή θα μπορούσε να προκαλέσει κρυοπαγήματα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Ειδικός εξοπλισμός αναπτύσσεται για τη διεξαγωγή εναέριας παρακολούθησης στην περιοχή», πρόσθεσε ο CSX.

«Οι προσπάθειες αντίδρασης για το περιστατικό συνεχίζονται και τοπικοί αξιωματούχοι ενθαρρύνουν όσους βρίσκονται στην πόλη Λίβινγκστον να απομακρυνθούν», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη του Κεντάκι, Άντι Μπέσιαρ, σε δήλωση την Τετάρτη. Το CNN επικοινώνησε με αξιωματούχους της κομητείας Rockcastle για περισσότερες πληροφορίες.

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, το 50% της πυρκαγιάς είχε περιοριστεί, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής που είχαν εκκενωθεί δεν επιτρεπόταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Έκτακτης Ανάγκης του Κεντάκι Τζόρνταν Γιουντίς.

«Λόγω του εκτροχιασμού του τρένου, πολλές οικογένειες στο Λίβινγκστον ... θα εκτοπιστούν για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Σκεφτείτε τους παρακαλώ και προσευχηθείτε για μια λύση που θα τους φέρει πίσω στα σπίτια τους», είπε ο Beshear στο Facebook το πρωί της Πέμπτης.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος παρακολουθεί τα επίπεδα διοξειδίου του θείου στην κομητεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο συντονιστής της EPA, Μάθιου Χάιζερ. Ο εκτροχιασμός προκάλεσε αυξημένα επίπεδα στην άμεση περιοχή, αλλά αυτά τα επίπεδα έχουν μειωθεί καθώς η φωτιά σβήνει, είπε.

Ο ιστότοπος της EPA ανέφερε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο διοξείδιο του θείου μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα και να δυσκολέψει την αναπνοή, ειδικά για παιδιά και άτομα με άσθμα.

Ο Huyser δεν παρείχε επίπεδα διοξειδίου του θείου που μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά είπε ότι ο στόχος είναι να φτάσουμε σε επίπεδα μηδέν. «Φαίνεται ότι οι προσπάθειες πυρόσβεσης ήταν επιτυχείς για τη μείωση και την πλήρη εξάλειψη των κινδύνων που μετρώνται», είπε.

Η CSX είπε ότι θα προσφέρει τροφή, στέγη και δείπνο την Ημέρα των Ευχαριστιών για τις εκτοπισμένες οικογένειες.

Η Linda Todd είπε ότι εκκένωσε το σπίτι της στο Livingston την Τετάρτη, αφού προειδοποιήθηκε για ανησυχίες για την ασφάλεια.

«Είχα φρικάρει γιατί είπα, «μαγειρεύουμε, έχουμε γαλοπούλες στους φούρνους. Δεν μπορούμε να φύγουμε ». Έλεγαν, «Πρέπει να φύγεις, είναι μια κακή κατάσταση. Πρέπει να φύγεις», είπε ο Τοντ στη θυγατρική του CNN στο WYMT .

Ο Beshear κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στον εκτροχιασμό και το γραφείο του είπε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης της πολιτείας έχει ενεργοποιηθεί.

«Με την έκδοση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διασφαλίζουμε ότι κάθε κρατικός πόρος είναι διαθέσιμος για να βοηθήσει να κρατήσουμε τις οικογένειές μας ασφαλείς», είπε ο Beshear. "Παρακαλώ μείνετε μακριά από αυτήν την περιοχή καθώς ανταποκρίνονται οι κρατικοί, τοπικοί και CSX αξιωματούχοι."

Ο εκτροχιασμός συνέβη λίγο πριν τις 14:30 την Τετάρτη, είπε η CSX. Το τρένο εκτροχιάστηκε μεταξύ του σταθμού Mullins και του Livingston, είπε ο σερίφης της κομητείας Rockcastle στο WKYT που συνεργάζεται με το CNN . Ένα μέλος του πληρώματος δύο ατόμων διακομίστηκε στο σημείο για ελαφρά τραύματα, ανέφερε η εταιρεία τρένων.

Δύο από τα άλλα αυτοκίνητα που εκτροχιάστηκαν μετέφεραν υδροξείδιο του μαγνησίου, αλλά δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι είχαν παραβιαστεί, δήλωσε η CSX την Πέμπτη. Τα άλλα αυτοκίνητα που επλήγησαν μετέφεραν μη επικίνδυνα προϊόντα ή ήταν άδεια.

Η συντριβή οδήγησε τους αξιωματούχους να κλείσουν το US 25 και προς τις δύο κατευθύνσεις από τη γραμμή Laurel County έως Calloway Branch Road και δεν είναι σαφές πότε θα ανοίξει ξανά, ανέφερε το γραφείο μεταφορών του Κεντάκι για την περιοχή 8 σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Τετάρτης .

Η CSX είπε ότι συνεργάζεται με τοπικούς αξιωματούχους για να εξασφαλίσει τη σκηνή και αναπτύσσει ένα σχέδιο ανάκαμψης.

«Η CSX ενθαρρύνει τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στο περιστατικό που ανησυχούν για την ασφάλειά τους να χρησιμοποιήσουν το κατάλυμα που έχει εξασφαλίσει η εταιρεία στο όρος Βέρνον του Κόλπου», ανέφερε η εταιρεία. "Εκτός από τα ξενοδοχεία, οι ομάδες CSX συνεργάζονται με τοπικά εστιατόρια για να παρέχουν γεύματα στους πληγέντες κατοίκους."

edition.cnn.com