Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

H Κατερίνα Παπακώστα για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ηγουμενίτσας


Η επικαιροποίηση της μελέτης, για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα, που ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη πριν λίγες μέρες, ξεκίνησε σαν πρόταση από την Κατερίνα Παπακώστα το Σεπτέμβριο του 2019, σε συνάντηση εργασίας της με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή.

Το μεγάλο αυτό σιδηροδρομικό έργο, που είναι στην ουσία η πρώτη πραγματικά μεγάλη επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα, αναμένεται να εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πιθανόν κατά την έλευσή του στα Τρίκαλα, μέσα στο Φεβρουάριο.

1. Έναρξη υλοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα

Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ότι έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση και έχουν βρεθεί οι πόροι για να προχωρήσουν οι μελέτες, στο λεγόμενο τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.
Το έργο θα αλλάξει το σιδηροδρομικό χάρτη όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

2. Ιστορικό

Το Σεπτέμβριο του 2019, κατόπιν πρότασης που έγινε στη νεοεκλεγείσα, πριν δύο μήνες τότε Τρικαλινή Βουλευτή, από το «Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμων Τρικάλων», σε συνάντηση εργασίας που είχε η ίδια με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, έθεσε μεταξύ άλλων επιτακτικών αναγκών για έργα υποδομών στο Νομό Τρικάλων και την έλλειψη σιδηροδρομικών συνδέσεων των Τρικάλων με την Ήπειρο.
Σε σχετικό δελτίο τύπου, που διένειμε η τρικαλινή Βουλευτής στα τρικαλινά ΜΜΕ στις 17.09.2019, αναφέρονται τα καίρια θέματα, που έθεσε τότε στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών και αφορούσαν το Νομό Τρικάλων.
Σε δελτίο τύπου που διένειμε στη συνέχεια στα τρικαλινά ΜΜΕ στις 22.07.2021, ανέφερε, ότι μετά από συναντήσεις που είχε με κυβερνητικούς παράγοντες και υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΣΕ, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και αναμένεται στο τέλος του 2022 η ανακήρυξη των αναδόχων μελετών ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ηγουμενίτσα και η ολοκλήρωση του έργου έως το 2030.
Τον Αύγουστο του 2022 σε συνάντηση, που είχε η Βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα με τον Πρωθυπουργό για κρίσιμα ζητήματα του νομού Τρικάλων, έθεσε μεταξύ άλλων και την ανάγκη άμεσης προώθησης της υλοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκας-Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας.
Τα καίρια θέματα, που έθεσε η Τρικαλινή Βουλευτής στη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, τα ανέφερε σε δελτίο τύπου, που διένειμε στα τρικαλινά ΜΜΕ στις 09.08.2022.

3. Η στρατηγική σημασία του έργου

Η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλίας με την Ήπειρο αποτελεί ένα όνειρο δεκαετιών και με τη μελλοντική υλοποίηση του έργου, τα Ιωάννινα και η Ηγουμενίτσα θα μεταβληθούν σε συγκοινωνιακούς κόμβους εθνικής εμβέλειας.
Με το εν λόγω έργο εξασφαλίζεται η σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το λιμάνι του Πειραιά, που σήμερα αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου/εξόδου, μεταξύ Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης.
Παράλληλα η ευρύτερη περιοχή θα μπορεί, να συνδεθεί με την Αλβανία, με τη σχεδιαζόμενη σύνδεση Καστοριάς-Κρυσταλλοπηγής-Πόγραδετς.

.trikalanews.gr
sidirodromikanea.blogspot.com