Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Η Σαουδική Αραβία εξελίσσεται: Οι γυναίκες οδηγούν γρήγορα τρένα στη Μέκκα


Η μηχανοδηγός Tharaa Ali παίρνει τη θέση της στα τηλεχειριστήρια  ενός τρένου υψηλής ταχύτητας που μεταφέρει προσκυνητές στη Μέκκα, που ωφελείται από την προσπάθεια της συντηρητικής Σαουδικής Αραβίας να απασχολήσει το ανερχόμενο γυναικείο εργατικό δυναμικό της.

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας απέκτησαν το δικαίωμα να οδηγούν μόλις το 2018 και μέχρι πρόσφατα η εμπειρία μεταφοράς της 25χρονης Ali περιοριζόταν στα ταξίδια στην πατρίδα της Τζέντα με το οικογενειακό αυτοκίνητο σεντάν.

Όμως πέρυσι συμμετείχε με περίπου 28.000 υποψηφίους που διεκδικούσαν μόλις 32 θέσεις για γυναίκες οδηγούς στον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας Haramain, ο οποίος διανύει τη διαδρομή 450 χιλιομέτρων (280 μίλια) μεταξύ των ιερών πόλεων της Μέκκας και της Μεδίνας με ταχύτητες έως και 300 χιλιομέτρων. (186 μίλια) την ώρα.

Προς έκπληξή της, η πρώην καθηγήτρια αγγλικών ήταν ανάμεσα στους λίγους τυχερούς που επιλέχθηκαν και ολοκλήρωσε το πρώτο της ταξίδι τον περασμένο μήνα.

«Η πρώτη μέρα που δούλευα εδώ ήταν σαν όνειρο για μένα – η είσοδος στο τρένο, η είσοδος στην καμπίνα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Όταν είσαι στην καμπίνα, βλέπεις τα πράγματα να κατευθύνονται προς το μέρος σου με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ένα αίσθημα φόβου και τρόμου με κυρίευσε, αλλά δόξα τω Θεώ, με τον χρόνο και την εντατική προπόνηση, απέκτησα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου."

Το ποσοστό των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας στο εργατικό δυναμικό έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2016, από 17 τοις εκατό σε 37 τοις εκατό.

Η στατιστική τροφοδοτεί μια αφήγηση για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών υπό τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ακόμη και εν μέσω αυξανόμενης καταστολής ακτιβιστών, καθιστώντας το ένα αξιόπιστο σε εκδηλώσεις όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ωστόσο, η ανεργία στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας είναι υψηλή -- 20,5 τοις εκατό πέρυσι, σε σύγκριση με 4,3 τοις εκατό για τους άνδρες της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτός ο αριθμός, όπως και η πλημμύρα υποψηφίων για τις θέσεις οδηγών, υπογραμμίζει ένα επείγον καθήκον που αντιμετωπίζουν οι Σαουδάραβες χάραξης πολιτικής: τη δημιουργία θέσεων εργασίας για όλες τις γυναίκες που ενδιαφέρονται πρόσφατα να συμμετάσχουν σε μια μεταβαλλόμενη οικονομία.

«Η πρόκληση έχει μετατοπιστεί», είπε ο Σαουδάραβας οικονομολόγος Meshal Alkhowaiter, «από την ενθάρρυνση των γυναικών να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, στη δημιουργία επαρκούς αριθμού θέσεων εργασίας για να απασχοληθούν οι χιλιάδες Σαουδάραβες γυναίκες που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό κάθε τρίμηνο».

Κερδίζοντας τους σκεπτικιστές

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας έχουν παραδοσιακά ευδοκιμήσει σε επιλεγμένους τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατρική.

Ωστόσο, οι κανόνες που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω φύλου στο χώρο εργασίας και τη χαλάρωση των περιορισμών του ενδυματολογικού κώδικα έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες.

Αυτό περιλαμβάνει θέσεις σερβιτόρου, baristas και ρεσεψιονίστ ξενοδοχείων που προηγουμένως κυριαρχούνταν από ξένους, ένα όφελος για την ατζέντα της κυβέρνησης "Σαουδισμός".

Τα κοινωνικά ήθη δεν συμβαδίζουν πάντα με την αλλαγή των κανονισμών, ωστόσο, κάτι που οι γυναίκες οδηγοί τρένων έχουν δει από πρώτο χέρι.

Το ποσοστό των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας στο εργατικό δυναμικό έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2016, από 17 τοις εκατό σε 37 τοις εκατό, αλλά τα κοινωνικά ήθη δεν συμβαδίζουν πάντα με τους μεταβαλλόμενους κανονισμούς 

Η Raneem Azzouz, μια πρόσφατη νεοσύλλεκτος, είπε ότι στο τέλος ενός ταξιδιού στη Μεδίνα, μια γυναίκα επιβάτης εξήγησε ότι δεν πίστευε ότι οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά μέχρι να το δει με τα μάτια της.

"Είπε: "Ειλικρινά, όταν είδα τη αγγελία (δουλειά), ήμουν εντελώς αντίθετος. Είπα ότι αν η κόρη μου επρόκειτο να με οδηγήσει, δεν θα οδηγούσα μαζί της", θυμάται ο Azzouz.

Με το ταξίδι να ολοκληρώθηκε με ασφάλεια, η γυναίκα ανάβλυσε ότι η Azzouz είχε «αποδείξει τον εαυτό της» και ότι «δεν ένιωθε καμία διαφορά».

Οι γυναίκες οδηγοί έχουν «υψηλά προσόντα και απέδειξαν την αξία τους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης», δήλωσε η Rayan al-Harbi, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας Saudi Railway Company.

«Αυτό είναι απόδειξη ότι οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας έχουν πλήρη ικανότητα όταν έχουν την εξουσία να εκτελούν καθήκοντα όπως τα αδέρφια τους».

Οι επιβάτες «με ευχαριστώ»
Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι.

Ο Μοχάμεντ Ίσα, ένας δημόσιος υπάλληλος από τα Εμιράτα που οδήγησε πρόσφατα το τρένο υψηλής ταχύτητας στο αεροδρόμιο της Τζέντα, είπε ότι οι γυναίκες πρέπει να επικεντρωθούν στη νοικοκυροσύνη.
«Αν η γυναίκα αφοσιωθεί στο σπίτι της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι μια επιτυχημένη οικογένεια», είπε.

Η οδηγός τρένου Tharaa Ali λέει ότι πολλοί από τους επιβάτες της την ευχαριστούν για το ασφαλές ταξίδι

«Αλλά αν η γυναίκα λείπει από το σπίτι και η δουλειά την κρατά σίγουρα μακριά από το σπίτι, ποιος θα παίξει τον ρόλο της;».

Τέτοιες δηλώσεις φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μια μειοψηφική άποψη μεταξύ των Σαουδάραβων, δήλωσε η Σούσαν Σαϊκάλι του Ινστιτούτου των Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον.

«Υπήρξαν κάποια σχόλια από άνδρες που ισχυρίζονταν ότι οι γυναίκες παίρνουν τώρα τις δουλειές τους, αλλά αυτά τα σχόλια είναι ελάχιστα», είπε.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν ολόκληρο πληθυσμό να υποστηρίξει κάθε πολιτική στη χώρα», δήλωσε ο Najah Alotaibi, συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας και Ισλαμικών Σπουδών King Faisal.

«Αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων υποστηρίζει την αλλαγή».

Καθώς εγκαθίστανται στις νέες τους δουλειές, οι γυναίκες μαέστροι εστιάζουν στα θετικά σχόλια που λαμβάνουν, μεταξύ άλλων από επιβάτες που ζητούν selfie στο τέλος κάθε ταξιδιού.

«Κάθε φορά που τελειώνω το ταξίδι μου, όταν κατεβαίνω από το τρένο και συναντώ τους επιβάτες, με χαιρετούν λέγοντας: «Ευχαριστώ, ευχαριστώ τον Θεό για την ασφάλεια»», είπε ο Άλι.

«Με ευχαριστούν που ήταν ένα ομαλό ταξίδι».


france24.com
sidirodromikanea.blogspot.com