Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Ο σιδηροδρομικός Σταθμός William H. Gray στη Φιλαδέλφεια


Φωτογραφία: Bob Krist

Όπως συμβαίνει με πολλούς σιδηροδρομικούς σταθμούς που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο Art Deco των δεκαετιών του 1920 και του 1930, ο σταθμός William H. Gray III 30th Street στη Φιλαδέλφεια αντικατέστησε έναν μικρό σταθμό που δεν μπορούσε να υποστηρίξει τον αυξανόμενο πληθυσμό της πόλης.

 Με υψηλές στοές, με τεράστια αίθουσα και έργα τέχνης μουσειακής ποιότητας, το οκταώροφο κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Άλφρεντ Σο έχει καταχωριστεί στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. 
Σχεδιασμένος σε κομψό νεοκλασικό στιλ, ο σταθμός William H. Gray III 30th Street Station είναι ένα από τα πιο πολυτελή αρχιτεκτονικά κτίρια σε ολόκληρη την πόλη.

Ως ο τρίτος πιο πολυσύχναστος σταθμός στο εθνικό σύστημα της Amtrak, ο Gray 30th Street Station εξυπηρετεί τις υπηρεσίες τρένων υψηλής ταχύτητας Acela, Northeast Regional, Keystone και μεγάλων αποστάσεων της Amtrak, εξυπηρετώντας πάνω από 4 εκατομμύρια επιβάτες τρένων Amtrak και πάνω από 12 εκατομμύρια σιδηροδρομικούς επιβάτες SEPTA και NJ TRANSIT ετησίως. Το συγκρότημα σταθμών είναι επίσης ένας κρίσιμος κόμβος των υπηρεσιών μεταφορών της πόλης με δεκάδες δρομολόγια μετρό, τρόλεϊ και λεωφορείων που εξυπηρετούν τον σταθμό. Κατά μέσο όρο καθημερινά το συγκρότημα των σταθμών υποδέχεται πάνω από 100.000 άτομα.

architecturaldigest.in, amtrak.com
sidirodromikanea.blogspot.com