Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας-Μοναστηρίου (Μπίτολα)



Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού ΕπιμελητηρίουΦλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης είχαν συνάντηση στο κτίριο διοίκησης της Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ), με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Maurizio Capotorto. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της Hellenic Train ο κ. Γιώργος Τόλιας, Δ/ντής Εμπορευματικών Μεταφορών και ο κ. Αλέξης Μαυραγάνης, Δ/ντής Επιβατικών Μεταφορών.

Δύο ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση. Πρώτον, η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινα-Μοναστήρι (Μπίτολα-FΥROM) και δεύτερον, η ομαλοποίηση των προβλημάτων στη σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινας-Έδεσσας.

Ο βουλευτής και ο πρόεδρος του ΕΒΕ επιχειρηματολόγησαν από την πλευρά τους για τα οφέλη που θα υπάρξουν και για τις τρεις πλευρές δηλαδή για τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία, την Hellenic Train και τη FYROM από την επαναλειτουργία της συγκεκριμένης σιδηροδρομικής γραμμής. Εκτός από την εξυπηρέτηση των επιβατών και από τις δύο χώρες, αναφέρθηκαν και στη δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού εμπορευμάτων καθώς και στη δυνατότητα μεταφοράς των εμπορευμάτων της Δυτικής Μακεδονίας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και το αντίστροφο.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Hellenic Train απάντησε ότι η επαναλειτουργία της γραμμής εξαρτάται από δύο κυρίως παράγοντες. Από την κατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών και στην περιοχή της Ελλάδας και στην περιοχή της FYROM, αλλά και από τη σχέση κόστους-οφέλους ως προς τον αριθμό των επιβατών που θα εξυπηρετούνται και το κόστος της λειτουργίας, αλλά και ως προς τον όγκο των εμπορευμάτων που θα μεταφέρονται και το κόστος μεταφοράς τους. Συμφώνησαν την επόμενη εβδομάδα να ενημερώσουν το βουλευτή, καταρχήν για τη λειτουργικότητα των σιδηροδρομικών γραμμών και, στη συνέχεια, εφόσον όλα είναι εντάξει, ο βουλευτής δεσμεύτηκε να επισκεφτεί τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή για να του θέσει το θέμα της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας-Μοναστηρίου.

Για το δεύτερο θέμα, δηλαδή των προβλημάτων που δημιουργούνται στη σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινας-Έδεσσας, στην οποία κατά καιρούς η γραμμή εξυπηρετείται με λεωφορεία του ΟΣΕ, ο κ. Capotorto, είπε πως αυτή δημιουργείται λόγω της έλλειψης προσωπικού το οποίο όμως ήδη έχει προσληφθεί και εκπαιδεύεται και από τα τέλη Νοεμβρίου δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απεδέχθη επίσης και την πρόσκληση του βουλευτή να επισκεφθεί την περιοχή για να σχηματίσει και ο ίδιος πληρέστερη εικόνα της κατάστασης.
lexovitis.blogspot.com

sidirodromikanea.blogspot.com