Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Βουλγαρία: Δέκα αρχαιολογικοί χώροι βρέθηκαν στη διαδρομή κατασκευής νέας σιδηροδρομικής γραμμής.



Δέκα αρχαιολογικοί χώροι διαφορετικών εποχών ανακαλύφθηκαν κατά την προετοιμασία της διαδρομής πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στη σιδηροδρομική γραμμή Volujak-Dragoman, δήλωσε το Υπουργείο Μεταφορών της Βουλγαρίας στις 17 Αυγούστου.

Από τις 10 τοποθεσίες, στις εννέα έχει πραγματοποιηθεί προκαταρκτική μελέτη, ενώ μία έχει ερευνηθεί πλήρως, ανέφερε το υπουργείο.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν νεκρόπολη από την ύστερη αρχαιότητα (αιώνες V-VI), 15 μέτρα διαδρομής αρχαίου δρόμου, τείχη αρχαίων κτιρίων, μεσαιωνικές κατοικίες και όπως αποκαλούσε μια δήλωση των μέσων ενημέρωσης κατασκευές που σχετίζονται με μακροχρόνια κατοχή.
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν επίσης ασβεστοκάμινο, παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν σε κορυφαίες τοποθεσίες στη Δυτική Ευρώπη.
Έχουν τεκμηριωθεί δομές από τη μεταβατική περίοδο μεταξύ της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (XII-X αιώνες π.Χ.), της Ύστερης Αρχαιότητας (IV-VI αι.) και του Μεσαίωνα.
Βρέθηκαν επίσης αντικείμενα από την Ύστερη Ελληνιστική (II-I αι. π.Χ.) και τη ρωμαϊκή (I-III αι.) εποχή, ανέφερε το υπουργείο.
«Τα συμπεράσματα των ειδικών είναι ότι οι αρχαιολογικές δομές που ανακαλύφθηκαν έχουν μεγάλες επιστημονικές δυνατότητες και σημασία για τη μελέτη του πολιτισμού στην περιοχή, η οποία κατά την αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα της επικράτειας της Σέρδικας». ανέφερε η δήλωση.
Εκκρεμεί πλήρης έρευνα διάσωσης ολόκληρης της τοποθεσίας, η οποία θα διαρκέσει πέντε μήνες.
Για να μειωθεί η καθυστέρηση στην κατασκευή της γραμμής, η Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων Υποδομής και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών ετοιμάζουν ένα σχέδιο για να χωρίσουν την αρχαιολογική έρευνα σε δύο στάδια, τα οποία θα συγχρονιστούν με το πρόγραμμα εργασίας του αναδόχου.

Μέρος της έρευνας διάσωσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί φέτος και το δεύτερο στάδιο κατά την αρχαιολογική περίοδο του 2023, ανέφερε η δήλωση.

( Φωτογραφία: MTITC )

sofiaglobe.com
sidirodromikanea.blogspot.com