Τρίτη 12 Απριλίου 2022

155 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στους Λιθουανικούς Σιδηροδρόμους

Η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της χώρας, θα λάβει 155 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση καθώς η εταιρεία χάνει έσοδα λόγω των υφιστάμενων διεθνών κυρώσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Gintare Skaiste.

"Τα έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της αδυναμίας μεταφοράς ορισμένων εμπορευμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, επομένως η εταιρεία χρειάζεται υποστήριξη για να διατηρήσει την υποδομή της, πρώτα απ΄όλα, 72 εκατομμύρια ευρώ για να συγχρηματοδοτήσει το έργο ηλεκτροδότησης" , δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. 

 Η σιδηροδρομική εταιρεία είχε προγραμματίσει να χρηματοδοτήσει εν μέρει η ίδια το έργο των 398 εκατομμυρίων ευρώ (ηλεκτροδότηση – BNS) , αλλά λόγω της απώλειας εσόδων, δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει τώρα. Η LTG είχε προγραμματίσει να χρηματοδοτήσει μέρος του έργου ηλεκτροδότησης ύψους 201 εκατομμυρίων ευρώ , με το υπόλοιπο να προέρχεται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ.

Εκτός από τα 72 εκατ. ευρώ για το έργο ηλεκτροδότησης , προτείνεται να διατεθούν περαιτέρω 83 εκατ. ευρώ για τη στήριξη άλλων σιδηροδρομικών υποδομών και για την αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων.

83 εκατ. ευρώ είναι το μέγιστο ποσό που θα μπορεί να δανειστεί η LTG για τις δικές της ανάγκες, είπε ο υπουργός Οικονομικών .

Υπολογίστηκε νωρίτερα ότι λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ στα λιπάσματα που παράγονται από τη Λευκορωσική εταιρεία Belaruskali, η LTG θα χάσει περίπου 11 εκατομμύρια τόνους σε ετήσιους όγκους εμπορευμάτων, οδηγώντας σε απώλεια εσόδων 61 εκατομμυρίων ευρώ.

baltictimes.com
sidirodromikanea.blogspot.com