Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Σιδηροδρομική Εγνατία : Τι εξετάζει ο ΟΣΕ για το ελλείπον τμήμα Κοζάνη-Βέροια

Την πρόθεσή του να εξετάσει στο κοντινό μέλλον σε σχέση με τη Σιδηροδρομική Εγνατία τη σιδηροδρομική σύνδεση στο τμήμα Κοζάνη-Βέροια εκφράζει ο ΟΣΕ σε απαντητικό έγγραφο ερώτησης στη Βουλή. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά σε αυτό το τμήμα, καθώς μέχρι σήμερα το δίκτυο φτάνει στη Δυτική Μακεδονία μέσω μιας καμπύλης γραμμής.

Σύμφωνα με αυτό, προτίθεται να εξετάσει μέσω προκαταρκτικών μελετών τις σιδηροδρομικές συνδέσεις Κοζάνη – Βέροια καθώς και Πτολεμαΐδα – Βέροια, για να επιλεγεί η τεχνικοοικονομικά αρτιότερη λύση, η οποία θα αποτελέσει το ελλείπον τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.
Επίσης κάνει γνωστό πως, στα πλαίσια της επικείμενης αναθεώρησης των ΔΔΜ, πρότεινε την ένταξη στο Αναλυτικό Δίκτυο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών της σιδηροδρομικής γραμμής Κοζάνης-Βέροιας.
Είναι ένα πρώτο βήμα στη μελλοντική ενασχόληση του Οργανισμού με την ολοκλήρωση του δυτικού τμήματος της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Να θυμίσουμε πως ο ΟΣΕ μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει τις πρώτες μελέτες για τα σιδηροδρομικά έργα Καλαμπάκα-Κοζάνη και Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα, που αφορούν στο μεγαλύτερο τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας δυτικά της Θεσσαλονίκης.
Σε αυτό το σχέδιο ο “χαμένος κρίκος” είναι το τμήμα που θα ενώνει την Κοζάνη με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή της Βέροιας. H σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα -Κοζάνη -Πτολεμαΐδα ανήκει στο αναλυτικό δίκτυο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΔΜ), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2050.

imerisia-ver.gr
sidirodromikanea.blogspot.com