Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Αντικαθεστωτικοί χάκερ «χτύπησαν» το σιδηροδρομικό δίκτυο της Λευκορωσίας


© 
ΜΙΝΣΚ. Στο ηλεκτρονικό δίκτυο των σιδηροδρόμων της Λευκορωσίας διείσδυσε η ομάδα αντικαθεστωτικών χάκερ «Κυβερνοπαρτιζάνοι», με στόχο να «παρενοχλήσουν» τις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα, την ώρα που εντείνονται τα σενάρια για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ψηφιακοί ακτιβιστές, που ανήγγειλαν την επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσαν ότι κλείδωσαν διακομιστές, βάσεις δεδομένων και υπολογιστές των σιδηροδρόμων, καθώς «η κρατική εταιρεία υποβοηθά την κίνηση κατοχικών δυνάμεων μέσω της πατρίδας μας». Η ομάδα ανέφερε ότι θα επαναφέρει τα δίκτυα εάν το καθεστώς Λουκασένκο απελευθερώσει 50 πολιτικούς κρατουμένους, που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και εφόσον τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν από τη Λευκορωσία.

Οι «Κυβερνοπαρτιζάνοι» κλείδωσαν τα δίκτυα κρατικών σιδηροδρόμων.

Το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι τμήματα του ρωσικού στρατού έφθασαν ήδη στη χώρα, ενόψει προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων τον Φεβρουάριο. Η επίθεση των χάκερ στην ιστοσελίδα των σιδηροδρόμων προκάλεσε προβλήματα στην αγορά εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου. Μήνυμα σφάλματος εμφανιζόταν χθες στη σελίδα των σιδηροδρόμων. Οι «Κυβερνοπαρτιζάνοι» ανακοίνωσαν αργότερα ότι δεν στόχευαν τη σελίδα κρατήσεων του δικτύου, για να υποσχεθούν ότι θα αποκαθιστούσαν την πρόσβαση στην εφαρμογή για πολίτες που επιθυμούν να μετακινηθούν με τρένο. Σε χθεσινές του δηλώσεις στο πρακτορείο Bloomberg, ο Φράνακ Βιατσόρκα, σύμβουλος της εξόριστης επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, είπε ότι η επίθεση «ήταν μία μαζική ενέργεια, ικανή να προκαλέσει παράλυση στις σιδηροδρομικές υποδομές της Λευκορωσίας».

Ειδικοί της ασφάλειας ηλεκτρονικών δικτύων εκτιμούν ότι οι χάκερ θα μπορούσαν να διατηρήσουν εσαεί τον έλεγχο του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς οι κρατικές υπηρεσίες του Μινσκ δεν διαθέτουν εφεδρικούς διακομιστές. «Ζωτικής σημασίας ψηφιακές υποδομές, στη Λευκορωσία και αλλού στον κόσμο, αποτελούν στόχους επιθέσεων στο μαλακό υπογάστριο των κρατών με στόχο την καταβολή λύτρων. Είναι, ωστόσο, πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσουμε ότι η επίθεση όντως πραγματοποιήθηκε», λέει ο Αντριου Ρέντι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Ο συνάδελφός του στο Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας, Ζάκαρι Πίτερσον λέει ότι τα ψηφιακά δίκτυα σιδηροδρομικής διαχείρισης είναι συχνά απαρχαιωμένα και κατασκευάστηκαν πριν από την εποχή των κυβερνοεπιθέσεων.
msn.com
sidirodromikanea.blogspot.com