Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Με τη «βούλα» στο Ταμείο Ανάκαμψης η μεταρρύθμιση ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ

«Κλείδωσε» και τυπικά η χρηματοδότηση του έργου «Οργανωτική μεταρρύθμιση στο Σιδηροδρομικό Τομέα» καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, υπέγραψε τη σχετική ένταξη του μεταρρυθμιστικού αυτού projects στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Το έργο αυτό αφορά στο θεσμικό και οργανωτικό μετασχηματισμό των δύο σιδηροδρομικών φορέων, ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε., με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη ανταπόκρισή τους στις νέες ανάγκες της αγοράς σιδηροδρόμων. Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχεται σε ποσό ύψους 6.199.380 ευρώ (1,5 εκατ. ευρώ το 2022, τα υπόλοιπα το 2023).
Εντάσσεται στον πυλώνα ανάκαμψης (Pillar) «Ιδιωτικές Επενδύσεις και Θεσμικός Μετασχηματισμός», στον Άξονα (Component) «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας».

Σε σχέση με τα ορόσημα και το χρονοδιάγραμμα:

Χάρτης πορείας για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων: 3ο τρίμηνο 2021. Υποομάδα 2: Κατάρτιση χάρτη πορείας με τα στάδια για την πλήρη αναδιοργάνωση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.
Μεταρρυθμιστικός νόμος για τον σιδηροδρομικού τομέα (έναρξη ισχύος πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου): 2ο τρίμηνο 2022. Υποομάδα 2: Οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού Τομέα. Έναρξη ισχύος πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου για τη μεταρρύθμιση των δύο εταιρειών, που θα τους παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησης ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου.
Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του σιδηροδρομικού τομέα (πλήρης λειτουργία των νέων οντοτήτων ΟΣΕ/ΕΡΓΟΣΕ Λειτουργία Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) στον σιδηροδρομικό άξονα ΠΑΘΕ): 4ο τρίμηνο 2023. Υποομάδα 2: Υλοποίηση της οργανωτικής μεταρρύθμισης του σιδηροδρομικού τομέα. Πλήρης λειτουργία των νέων οντοτήτων ΟΣΕ/ΕΡΓΟΣΕ. Πλήρης εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) στον σιδηροδρομικό.

Όσον αφορά στην οργανωτική μεταρρύθμιση στον τομέα των σιδηροδρόμων οι κύριες δράσεις του έργου είναι:

-υιοθέτηση χάρτη πορείας με τα βήματα για την πλήρη αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ,
-πρόσληψη ειδικευμένου συμβούλου για βοήθεια στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης,
-έναρξη ισχύος πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου για τη μεταρρύθμιση των δύο εταιρειών, που θα τους παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησης ενός σύγχρονου -σιδηροδρομικού δικτύου,
-εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

insider.gr
sidirodromikanea.blogspot.com