Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Το σύγχρονο τρένο στην Πάτρα - Επιμένει ο δήμος σε υπογειοποίηση και γραμμικό πάρκο.


Πιστή στην γραμμή της είναι η δημοτική αρχή της Πάτρας σε ότι αφορά την έλευση του σύγχρονου ηλεκτρικού τρένου, με τον Κώστα Πελετίδη να επιδιώκει συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή για να ξεκαθαριστεί το όλο θέμα.

Ο δήμαρχος (ήδη έχει στείλει σχετική επιστολή) στη συνάντηση αυτή θα ζητήσει από τον υπουργό περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο, αλλά και το τι έχει αποφασίσει το υπουργείο για το ζήτημα της υπόγειας χάραξης στο κομμάτι του Ρίου – Κανελλοπούλου.

Η θέση του δήμου, σύμφωνα με κύκλους της Μαιζώνος, θα είναι σαφής: Μόνο με υπόγεια χάραξη, δηλαδή με την μορφή cut and cover, o δήμος θα δώσει την έγκριση του για να προχωρήσει το έργο και οι σχετικές διαδικασίες για την υλοποίηση του.

Παράλληλα μία ακόμα πτυχή που θα θέσει ο δήμαρχος, διεκδικώντας ένα όραμα που έχει εξαγγείλει για την πόλη και το οποίο σχετίζεται άμεσα με την άφιξη του σύγχρονου τρένου θα είναι η δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου, ακριβώς πάνω από την υπόγεια γραμμή.

Το πάρκο αυτό θα ξεκινάει από το Ρίο και θα καταλήγει στο σημείο που θα αναδύεται για τελευταία φορά το τρένο κατά την άφιξη του στην Πάτρα, δηλαδή κάπου ανάμεσα στο ύψος του Αγίου Ανδρέα και του νέου λιμανιού.

Ο χώρος αυτός θα είναι ένας χώρος αναψυχής και περιπάτου για τους Πατρινούς και σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης που είναι να γίνουν στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας θα αναβαθμίσουν όλη την παράκτια ζώνη της.

Από την πλευρά του το υπουργείο μέχρι ώρας έχει συμφωνήσει στην υπόγεια χάραξη από το ύψος της Κανελλοπούλου και μετά, μια πρόταση στην οποία είχε αναφερθεί και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει με το κομμάτι του Ρίου – Κανελλοπούλου, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις μελέτες και ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό του έργου.

Όσο για το γραμμικό πάρκο που ζητάει ο δήμος και ο δήμαρχος, έχοντας γνωστοποιήσει την πρόθεση του για αυτό εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Το υπουργείο μέχρι ώρας κάνει τον… Αμερικάνο, μη παίρνοντας σαφής θέση για το ζήτημα.

patrasevents.gr
sidirodromikanea.blogspot.com