Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Απάντηση του ΟΣΕ σε Ερώτηση στη Βουλή για την «Σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης»

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα τη «Σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης»
Ο ΟΣΕ σε απάντηση του αναφέρει:
Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 6247/22-04-2021 ερώτησης του βουλευτού κ. Κυριάκου Βελόπουλου σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης αποτελεί ελλείπουσα σύνδεση του Αναλυτικού Δικτύου του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών σύμφωνα με το κανονισμό 1315/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής (ΔΕΔ-Μ). Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να ολοκληρώσουν αναλυτικό Δίκτυο των ΔΔΜ μέχρι το 2050 .
Ως εκ τούτου ο ΟΣΕ ως Φορέας υλοποίησης του έργου και λαμβάνοντας υπόψη την σημασία της σύνδεσης της Δυτικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας Παλαιφάρσαλος-Καλαμπάκα-Ηγουμενίτσα με την Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία , την Νότια Ελλάδα και τα Βορειοδυτικά σύνορα μας Αλβανία –Βόρεια Μακεδονία υλοποιώντας την ελλείπουσα σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης, έχει συμπεριλάβει στο επιχειρησιακό σχέδιο του 2018-2023 την ολοκλήρωση της Β’ και Γ΄ φάσης μελετών για την κατασκευή της νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα - Κοζάνη .
Την περίοδο 2007-2010 υλοποιήθηκαν με δαπάνες του ΟΣΕ μελέτες της Α φάσης για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα – Κοζάνη και έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» CEF 2014-2020 σε ανάλογη πρόσκληση.
Επιπλέον στα πλαίσια της διαβούλευσης για την επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού των ΔΕΔ-Μ, ο ΟΣΕ έχει ζητήσει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας-Κοζάνης από το Αναλυτικό δίκτυο στο Κεντρικό δίκτυο των ΔΕΔ-Μ που θα σημάνει την προτεραιοποίηση και την ύπαρξη περισσότερων ευκαιριών για χρηματοδότηση της σύνδεσης από το από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2021-2027.
Τέλος ο ΟΣΕ στα πλαίσια της προετοιμασίας προτάσεων χρηματοδότησης δράσεων (έργων, μελετών) από το CEF 2 (Π.Π. 2021-2027) έχει προτείνει για χρηματοδότη των μελετών και της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα – Κοζάνη.

Παραθέτουμε την ερώτηση του βουλευτού.

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του «Συλλόγου Φίλων του Σιδηρόδρομου», της 16ης Φεβρουαρίου 2021, ελλείπον κρίκος προκειμένου για την σύνδεση της Αθήνας, της Νότιας Ελλάδας, και της Θεσσαλίας με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας θεωρείται η σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμπάκας με την Κοζάνη. Η σιδηροδρομική αυτή γραμμή θα συνέβαλε, τόσο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, όσο και στην περιφερειακή ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, της υποβαθμισμένης Δυτικής Μακεδονίας, μιας περιοχής που ήδη αποβιομηχανοποιείται, μετά την «απολιγνιτοποίηση». Ο εν λόγω σιδηροδρομικός κλάδος θα μπορεί να συνδέσει, μελλοντικά, επίσης, την Καλαμπάκα με την Ηγουμενίτσα, δημιουργώντας την σιδηροδρομική «Εγνατία», η οποία θα συνέδεε σιδηροδρομικά την Δυτική Πύλη της Ελλάδας, το λιμάνι δηλαδή της Ηγουμενίτσας, με τα ελληνοτουρκικά σύνορα και το λιμάνι του Βόλου, δίνοντας, έτσι, την δυνατότητα ανάπτυξης και των διευρωπαϊκών αξόνων συνδυασμένων μεταφορών: Ιταλίας και Τουρκίας, Μαύρης Θάλασσας και Ιταλίας, Βόλου και Μέσης Ανατολής/Σμύρνης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να επεκταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας προς την κατεύθυνση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καλαμπάκας με την Κοζάνη για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, λαμβάνοντας υπόψη ότι επειδή περιθωριοποιείται η Δυτική Μακεδονία, μια σιδηροδρομική σύνδεσή της με την Θεσσαλία και κατ' επέκταση, με την Αθήνα θα αντιστάθμιζε, ως έναν βαθμό, την πληθυσμιακή συρρίκνωση της Δυτικής Μακεδονίας και κατ' επέκταση, θα υποβοηθούσε την τοπική οικονομία της τελευταίας;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

sidirodromikanea