Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ.

Με την υλοποίηση των έργων κατασκευής του Συγκροτήματος του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο (Ε.Κ.Θ.Π.) να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης, επισκέφθηκε χθες τις εγκαταστάσεις του έργου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ και εκπροσώπους της Αναδόχου Κοινοπραξίας του έργου ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ALSTROM TRANSPORT SA, με σκοπό τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για την υπογραφή του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου από τον διαχειριστή της υποδομής, ΟΣΕ ΑΕ.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός έργου κομβικής σημασίας, καθώς το Συγκρότημα αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο και σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών στη χώρα μας, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η συγκέντρωση των περισσότερων σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων που είναι σήμερα διάσπαρτες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΕΚΘΠ θα αποτελέσει τον κεντρικό εμπορευματικό σταθμό της Ελλάδας, ενώ διαθέτει τις προδιαγραφές ώστε να λειτουργήσει και ως ένα σημαντικό διεθνές εμπορευματικό κέντρο, συμβάλλοντας στην επίτευξη του εθνικού στρατηγικού στόχου ανάδειξης της χώρας σε διεθνές hub για τον τομέα των logistics, καθώς στο ευρύτερο συγκρότημα θα στεγάζονται τελωνεία, εργοστάσια συντήρησης του ΟΣΕ, αλλά και μεγάλες εταιρείες διαχείρισης και logistics. Μάλιστα, η σημασία του έργου του ΕΚΘΠ λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς τη συνδεσιμότητά του με κρίσιμες υποδομές, όπως το λιμάνι του Ικονίου (ΟΛΠ), τον αερολιμένα Αθηνών και το οδικό δίκτυο, γεγονός που το ξεχωρίζει από τα περισσότερα Ε.Κ. της Ευρώπης, τα οποία συνήθως συνδέονται με δύο μέσα μεταφοράς (κυρίως οδικό και σιδηροδρομικό).
Σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής αφορά την Σύμβαση «Κατασκευή Β’ Λειτουργικής Φάσης Συγκροτήματος Θριασίου και Κατασκευή Σ.Σ. Ζεφυρίου» (ΑΣ 541/13) που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής (Π.Ε.Π. Αττικής) 2007-2013 και περιλαμβάνει τα εξής:
• Έργα επιδομής τμήματος των σιδηροδρομικών γραμμών εντός του Συγκροτήματος,
• Έργα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης του συνόλου των γραμμών
• Κατασκευή των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων για την υλοποίηση και διεκπεραίωση των λειτουργιών του Συγκροτήματος.

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης σημείωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την παράδοση ενός εμβληματικού έργου, που αποτελεί τον σημαντικότερο κόμβο συνδυασμένων μεταφορών στη χώρα μας. Γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ την Ανάδοχο κοινοπραξία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άρτια υλοποίηση ενός έργου που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αναπτυξιακής εποχής για την πρωτεύουσα, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον για τον τομέα των μεταφορών. Αυτό το έργο αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της ΕΡΓΟΣΕ και στην συμβολή της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».