Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Η «πράσινη» ενέργεια στο επίκεντρο των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Η εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών boxXpress.de εξειδικεύεται στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και επενδύει σημαντικά στην αξιοποίηση «πράσινων» ενεργειακών πόρων για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών. Από τις αρχές του έτους 2021, τα σιδηροδρομικά οχήματα της εταιρείας θα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας των υδατοπτώσεων.

Πρακτικά, για την παραγωγή της εν λόγω υδροηλεκτρικής ενέργειας, μηχανολογικά συστήματα τουρμπινών μετατρέπουν αρχικά την κινητική ενέργεια της υδατόπτωσης σε μηχανική. Στη συνέχεια, μέσω ηλεκτρικών γεννητριών, η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική και έπειτα διατίθεται προς αξιοποίηση στο δίκτυο. Κατά τη διάρκεια όλων των ενεργειακών μετατροπών δεν απελευθερώνονται ανθρακικοί ρύποι ούτε ραδιενεργά απόβλητα στο περιβάλλον.

Επίσης, η εταιρεία boxXpress.de, στο πλαίσιο της φιλικής στάσης της προς το περιβάλλον, με στόχο τη μείωση της καταναλισκομένης ενέργειας, διαθέτει αποκλειστικά προηγμένες μηχανές Vectron για την κίνηση των αμαξοστοιχιών της. Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένες μηχανές μπορούν να ανακτήσουν μέρος της ενέργειας που απελευθερώνεται κατά τη λειτουργία των συστημάτων πέδησης και να την αξιοποιήσουν μετατρέποντάς τη σε ηλεκτρική. Μάλιστα, σύμφωνα με διαθέσιμες εκτιμήσεις της εταιρείας, με τη συγκεκριμένη διαδικασία επιτυγχάνεται η επανάκτηση έως και 15% της ενέργειας που χάνεται κατά την πέδηση.

Φωτό: Dozemod/Pixabay

naftikachronika.gr