Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ σε συντάξεις: Τον Ιανουάριο η κρίσιμη απόφαση.

Το ΣτΕ αποφασίζει για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές

Τον δρόμο για την επιστροφή ή μη αναδρομικών 2,5 δισ. ευρώ, που διεκδικούν όλοι οι παλιοί συνταξιούχοι, αναμένεται να δείξει η πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τα αναδρομικά αντιστοιχούν σε εφάπαξ καταβολή έως 3.000 ευρώ στον καθένα, με τα ποσά να αφορούν τα αναδρομικά των κομμένων δώρων και επικουρικών συντάξεων, τα οποία δεν κατέβαλε η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, στη δική – σταθμό πρόκειται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016) και να δοθεί τελική λύση.

Πρόκειται για το επίμαχο 11μηνο (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016), για το οποίο καταβλήθηκαν πρόσφατα οι περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δε δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο (11μηνο) συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ.

Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι.

star.gr