Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Μετρό: Πού θα στηθούν τα 22 εργοτάξια της Γραμμής 4.

Με την κατακύρωση του διαγωνισμού υπέρ της ΕΡΕΤΒΟ προχωρά το έργο των πρόδρομων εργασιών της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα μας φέρει στην έναρξη των έργων.

Σύμφωνα με το news247.gr, από εδώ και έπειτα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η σύμβαση θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια "πέσουν" οι υπογραφές, ίσως και μέσα στον Ιανουάριο. Η σταδιακή ανάπτυξη των εργοταξίων θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Το έργο ύψους 48,3 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) το λαμβάνει η ΕΡΕΤΒΟ με έκπτωση 14,11%. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου 2018 και χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να καταλήξουμε. Συνολικά θα χρειαστούν 30 μήνες για το έργο που ξεχωρίζει τα έργα πολιτικού μηχανικού και τρένων της νέας γραμμής 4.

Στο αντικείμενο του έργου συμπεριλαμβάνονται οι αρχαιολογικές εργασίες και μετατοπίσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας προκειμένου το άλλο έργο να τρέξει ανεμπόδιστα και να μην παρατηρούνται τα χρονικά ξεχειλώματα που συνήθως παρατηρούνται σε τέτοιου είδους έργα.

Να σημειώσουμε πως το έργο των πρόδρομων εργασιών είναι απολύτως απαραίτητο και κρίσιμο για την υλοποίηση του κυρίως έργου των 1,8δισ.ευρώ που αφορά την κατασκευή και θέση σε λειτουργία 13χλμ διπλής υπόγειας σήραγγας και 15 νέων σταθμών Μετρό, που θα αποτελεί το πρώτο τμήμα της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Το σχήμα που έχει μειοδοτήσει στη Γραμμή 4 αποτελείται από τις ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM και αυτή τη χρονική περίοδο συλλέγονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η υπογραφή της σύμβασης τοποθετείται την Άνοιξη του νέου έτους.

Αυτό που εξετάζεται αυτή την εποχή, είναι μία συνεργασία μεταξύ των δύο εργολαβιών και με την ολοκλήρωση των πρόδρομων, το εργοτάξιο να παραδίδεται στην κοινοπραξία του κυρίως έργου, πράγμα που θα γλυτώσει αρκετό χρόνο.

Για την Γραμμή 4 θα αναπτυχθούν 22 εργοτάξια, από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή και την Κατεχάκη, και θα αφορούν την κατασκευή σταθμών και φρεάτων αλλά και τους χώρους υποδοχής των 2 μηχανημάτων διάνοιξης των σηράγγων (οι γνωστοί Μετροπόντικες).

Η ΕΡΕΤΒΟ θα εκπονεί τις απαραίτητες μελέτες και ακολούθως θα πραγματοποιεί τα έργα παράκαμψης των δικτύων κοινής ωφέλειας (ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, αποχέτευσης, ύδρευσης κ.α.), στις αρχαιολογικές εργασίες, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και άλλες εργασίες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία των εργοταξίων.

Το άγνωστο σενάριο που μάλλον απεύχονται όλοι, είναι τι θα γίνει στην περίπτωση εύρεσης σημαντικών αρχαιοτήτων και πως αυτό θα διαχειριστεί το θέμα με δύο διαφορετικούς ανάδοχους στο έργο. Το βέβαιο είναι ότι η "κόκκινη ζώνη" για την εύρεση αρχαιοτήτων είναι από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι τα Ιλίσια, δηλαδή το κεντρικό τμήμα της νέας γραμμής.

Οι σταθμοί που θα στηθούν εργοτάξια
Συνολικά θα κατασκευαστούν 15 σταθμοί. Αυτοί βρίσκονται:

- Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.

- Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.

- Ο Σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.

- Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.

- Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

- Ο Σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.

- Ο Σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.

- Ο Σταθμός Ακαδημίας χωροθετείται στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.

- Ο Σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.

- Ο Σταθμός Ευαγγελισμός χωροθετείται στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.

- Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.

- Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.

- Ο Σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στη οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.

- Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.

- Ο Σταθμός Γουδή χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.

topontiki.gr