Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Έτσι μεταδίδεται ο κοροναϊός σε ένα ταξίδι με το τρένο: η θέση και η ώρα του ταξιδιού είναι βασικά.

Το να κάθεται σε ένα κάθισμα που χρησιμοποιείται από ένα άρρωστο άτομο έχει τον ελάχιστο κίνδυνο μετάδοσης

Εσωτερικό ενός κινεζικού τρένου υψηλής ταχύτητας. Εικόνα: Dreamstime.

Το κάθισμα που καταλαμβάνεται σε σχέση με ένα θετικό για τον κοροναϊό που ταξιδεύει σε τρένο και την ώρα του ταξιδιού που μοιράζεται με αυτό το άτομο είναι τα κλειδιά που καθορίζουν πώς μπορεί να εξαπλωθεί το παθογόνο σε αυτό το μέσο μεταφοράς και σε άλλα παρόμοια.
Η μελέτη αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον σε συνεργασία με δεδομένα διαδρομών υψηλής ταχύτητας από την Κίνα. 
Με βάση τις διαδρομές υψηλής ταχύτητας της Κίνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για επιβάτες αμαξοστοιχιών που κάθονταν σε τρεις σειρές (απέναντι) και πέντε στήλες (απέναντι) ενός μολυσμένου ατόμου (δείκτης ασθενής), μεταξύ μηδέν και δέκα τοις εκατό (10,3) προσβλήθηκαν από την ασθένεια. Ο μέσος ρυθμός μετάδοσης για αυτούς τους ταξιδιώτες ήταν 0,32 τοις εκατό.
Η μελέτη, σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, την Κινεζική Ακαδημία Ηλεκτρονικών και Τεχνολογίας Πληροφοριών και το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έδειξε επίσης ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε θέσεις που βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε ένα μολυσμένο άτομο υπέφεραν από το υψηλότερο επίπεδο μετάδοσης, με μέσο όρο 3,5% συστολή της νόσου. Για όσους κάθονταν στην ίδια σειρά, το ποσοστό ήταν 1,5 τοις εκατό.

Μόνο το 0,075 τοις εκατό των ατόμων που χρησιμοποιούσαν ένα κάθισμα που είχε προηγουμένως προσβληθεί από ένα μολυσμένο μολύνθηκαν από την ασθένεια

Το «ποσοστό επίθεσης» κάθε θέσης (ο αριθμός των επιβατών σε μια συγκεκριμένη θέση που έχει διαγνωστεί με covid-19, διαιρούμενος με τον συνολικό αριθμό επιβατών που ταξιδεύουν στην ίδια θέση) αυξήθηκε κατά 0,15% για κάθε ώρα που ένα άτομο ταξίδευε με θετικό για το covid-19. Για τα άτομα που καταλαμβάνουν τις παρακείμενες θέσεις, αυτός ο ρυθμός αύξησης ήταν υψηλότερος, στο 1,3 τοις εκατό ανά ώρα.
Είναι ενδιαφέρον, στο έργο τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 0,075 τοις εκατό των ατόμων που χρησιμοποιούν κάθισμα που κατείχε προηγουμένως ένα μολυσμένο άτομο μολύνθηκε από την ασθένεια.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα εξελιγμένο μοντέλο για την ανάλυση ανώνυμων δεδομένων σχετικά με το δρομολόγιο και τις επιπτώσεις των επιβατών σε τρένα στο δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Κίνας. Αυτό περιελάμβανε εκείνους που είχαν COVID-19 τη στιγμή του ταξιδιού και τις στενές επαφές τους (οι οποίοι εμφάνισαν συμπτώματα εντός 14 ημερών από το ταξίδι). Τα δεδομένα, τα οποία εκτείνονταν από 19 Δεκεμβρίου 2019 έως 6 Μαρτίου 2020, περιελάμβαναν 2.334 ασθενείς με δείκτη και 72.093 στενές επαφές. Η διάρκεια του ταξιδιού κυμαινόταν από λιγότερο από μία ώρα έως οκτώ ώρες.
"Η μελέτη μας δείχνει ότι αν και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης COVID-19 στα τρένα, η θέση του καθίσματος και ο χρόνος ταξιδιού ενός ατόμου σε σχέση με ένα μολυσμένο άτομο μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο εάν μεταδίδεται. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι σημαντικό να μειωθεί η πυκνότητα των επιβατών και να προωθηθούν μέτρα προσωπικής υγιεινής, η χρήση καλυμμάτων προσώπου και ενδεχομένως να διενεργηθούν έλεγχοι θερμοκρασίας πριν επιβιβαστεί », εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Shengjie Lai.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, δεδομένου του εκτιμώμενου «ποσοστού επίθεσης» για επιβάτες στην ίδια σειρά με ένα μολυσμένο άτομο, απαιτείται ασφαλής κοινωνική απόσταση μεγαλύτερη από ένα μέτρο για μια ώρα ταξιδιού μαζί. Μετά από δύο ώρες επαφής, θεωρούν ότι μια απόσταση μικρότερη από 2,5 μέτρα μπορεί να είναι ανεπαρκής για την αποφυγή μετάδοσης.

Ένας συνδυασμός χρόνου και απόστασης 

"Η έρευνά μας είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τον ατομικό κίνδυνο μετάδοσης COVID-19 στις δημόσιες συγκοινωνίες με βάση δεδομένα από επιδημιολογικές έρευνες περιπτώσεων νόσων και τις στενές επαφές τους σε τρένα υψηλής ταχύτητας. Δείχνει ότι ο κίνδυνος Η μετάδοση δεν σχετίζεται μόνο με την απόσταση ενός μολυσμένου ατόμου, αλλά και με τον χρόνο παρουσίας του. Ελπίζουμε ότι μπορείτε να βοηθήσετε να ενημερώσετε τις αρχές σε όλο τον κόσμο σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό και, με τη σειρά τους, να βοηθήσουν για να μειώσει την εξάπλωσή του ", καταλήγει ένας άλλος συγγραφέας, ο Andy Tatem.

eleconomista.es

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης