Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

«Πήρε μπρος» το έργο των αποθηκών του ΟΣΕ.

Ό,τι έχει απομείνει από τα ιστορικά κτίσματα θα ανακαινισθεί και θα αποδοθεί στους πολίτες σε μία νέα μορφή 

Ικανοποίηση για την υλοποίηση του έργου εκφράζει η παράταξη «Πόλη & Πολίτες» 

Μπορεί να μην μπήκαν μπουλντόζες, όπως στο Ελληνικό, στις αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μπήκαν όμως σκαπτικά μηχανήματα, τα οποία εκτελούν απαραίτητες προκαταρκτικές εργασίες, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου ανακαίνισης και ανακατασκευής των ιστορικών κτισμάτων, τα οποία, στη συνέχεια, θα αποδοθούν στους πολίτες, κυρίως ως χώροι ψυχαγωγίας και πολιτισμού. 
Στην γωνιακή αποθήκη, μέρος της οροφής της οποίας κατέρρευσε από τους ανέμους το χειμώνα του 2019 και στη συνέχεια έγινε ελεγχόμενη κατεδάφιση του μεγαλύτερου τμήματός της, προβλέπεται να κατασκευαστεί ένα κτίριο-αντίγραφο του παλιού, με δύο ορόφους, που θα λειτουργήσει ως καφέ ή/και εστιατόριο. 
Στην επόμενη αποθήκη, προβλέπεται να γίνουν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης της εξωτερικής όψης της, με την ανάλογη εσωτερική διαρρύθμιση ώστε στο τέλος της ανακατασκευής να λειτουργήσει ως χώρος έκδοσης εισιτηρίων για τα πλοία, με παράλληλη πρόβλεψη για χώρο στον οποίο θα στηθεί μόνιμη έκθεση-πωλητήριο τοπικών προϊόντων. 
Στην τελευταία αποθήκη θα γίνει ένα διώροφο κτίριο, στα πρότυπα του παλιού και με ό,τι μπορεί να διασωθεί από τα τμήματα της αποθήκης που δεν έχουν καταρρεύσει, ώστε να μετατραπεί σε ένα χώρο προβολών ταινιών, αλλά και διοργάνωσης εκδηλώσεων και παραστάσεων. 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έφτασε τα 1.576.450 ευρώ και ο χρόνος αποπεράτωσης είναι στους 36 μήνες. 


Ανακοίνωση από Πόλη & Πολίτες 

Η προηγούμενη δημοτική αρχή εκφράζει την ικανοποίησή της για την έναρξη των εργασιών στις αποθήκες, υπενθυμίζοντας τις ενέργειές της για να έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα. 

«Η χαρά μας για την έναρξη του έργου της ανακατασκευής των τριών αποθηκών του λιμανιού μας είναι μεγάλη. 
Ως Δημοτική Αρχή κατά τα προηγούμενα έτη, διεκδικήσαμε και καταφέραμε την εκμίσθωση των 6 συνολικά αποθηκών του λιμανιού το 2012 για 50 έτη. 
Με σεβασμό στην ιστορία μας και παράλληλα με το βλέμμα στο μέλλον, ολοκληρώσαμε τις μελέτες για την ανακατασκευή τριών αποθηκών που θα αποτελέσουν ξανά σημείο αναφοράς στη ζωή του λιμανιού, αφού με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν κινηματοθέατρο, σημεία έκθεσης και πώλησης τοπικών προϊόντων και χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. 
Για να γίνει το όραμα πραγματικότητα πετύχαμε την χρηματοδότηση του έργου μέσα από τις Στρατηγικές Βιώσιμες Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.) με περίπου 2.000.000 € αφού η συνολική πρόταση μας έλαβε την μεγαλύτερη βαθμολογία σε όλη την Περιφέρεια. 
Οι αποθήκες αυτές είχαν κατασκευαστεί μεταξύ των ετών 1869-1872 για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του έργου της δημιουργίας του σιδηροδρόμου αλλά και του λιμανιού. Είναι πανομοιότυπες με αυτές του λιμανιού της Σμύρνης. 
Καταστράφηκαν το 1915 με τον βομβαρδισμό των συμμάχων και ανακατασκευάστηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες το 1930. 
Σήμερα με το όραμα μας και το σχεδιασμό μας να αποδώσουμε περισσότερους κοινόχρηστους χώρους στους δημότες, οι αποθήκες θα αποκτήσουν και πάλι ζωντάνια και θα κουβαλούν για πάντα αναμνήσεις και την ιστορία μας. 
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο μπλογκ https://ordoumpozanis-teo.blogspot.com/…/…/blog-post_13.html «…Απ΄ την άλλη μεριά οι εργάτες του λιμανιού, οι αρκάδες, μοιρασμένοι σε πόστες κάτω από ένα αρχηγό τσαούση, δουλεύανε απ΄ τα χαράματα ως τη νύχτα κάτω από το σαμάρι (αρκά) κουβαλώντας δέματα και σακιά εκατό οκάδες κι΄ απάνω, με ζάχαρη, ρύζια, υφάσματα, χασέδες, μπασμάδες, σαπούνια, λάδια σε ξύλινα βαρέλια, πότε στο σαμάρι στην πλάτη και πότε με το σιρίκι, που ήταν δύο ξύλα μακριάς που κρατούσανε στον ώμο τους τέσσερις εργάτες περπατώντας με ρυθμό και ανάμεσά τους κρεμότανε περασμένο στα σχοινιά το βαρέλι ή η μπόμπα το καφάσι. Ώω…όπ, ίσα… σιγά… και να με μια ανάσα απ΄ το Τελωνείο ως τα μαγαζιά, πολλά απ΄ τα οποία βρισκόταν στο φαρδύ δρόμο….». (Α. Μανιάς «Αναμνήσεις από το παλιό Ντετέαγατς)». 

Κ.Η.
gnomionline.gr