Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Η επίσκεψη του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή στην Τρίπολη την Πέμπτη θα πρέπει να συνοδεύεται και με ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων σε όλα τα έργα, τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο στην Πελοπόννησο.

Ειδικότερα στη Μεσσηνία χρειάζεται μία οριστική τοποθέτηση σε σχέση με το δρόμο Καλαμάτα - Πύλος -Μεθώνη, αλλά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το δρόμο Καλό Νερό -Τσακώνα. Θεωρούμε όμως ότι αν δεν υπάρξει πίεση για συγκεκριμένες δεσμεύσεις η επίσκεψη θα αφορά μόνο εξαγγελίες για το σιδηρόδρομο και όλα τα υπόλοιπα θα μετατεθούν για το άγνωστο μέλλον.

Ο σιδηρόδρομος και η αναβάθμισή του δεν είναι βέβαια μικρό ζήτημα και όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί, έχει κομβική σημασία για το μέλλον της περιοχής. Η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου επιταχύνεται προκειμένου να ενταχθεί στο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της Μεγαλόπολης για το πέρασμά της στην εποχή μετά τον λιγνίτη. Οι εξαγγελίες λοιπόν για αυτό το ζήτημα έχουν σημασία και αξία και προφανώς ο υπουργός θέλει να συνδέσει την παρουσία του στο υπουργείο Υποδομών με την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου στη χώρα. Οπως έπραξε και την περασμένη εβδομάδα στην Πάτρα αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα έργα και χρονοδιάγραμμα που θα αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα περιοριστεί σε μία μικρή γενική αναφορά στα οδικά έργα. 

Με βάση λοιπόν αυτή την επιλογή η αναφορά στα οδικά δίκτυα αναμένεται να είναι γενικόλογη και αόριστη. Είναι προφανές ότι οι τοπικοί παράγοντες θα πρέπει να πιέσουν για ξεκαθάρισμα της πολιτικής του υπουργείου σε σχέση με τα οδικά δίκτυα της περιοχής. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολιτικοί και επικοινωνιακοί σχεδιασμοί μπορούν να βγάζουν μπροστά το ζήτημα του σιδηρόδρομου, αλλά μπορούν να απαιτήσουν μια συγκεκριμένη δέσμευση για το πότε θα γίνουν οι οριστικές ανακοινώσεις για τα οδικά δίκτυα. Να υπάρξει έστω δέσμευση για συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν μπορούν να παραμείνουν οι εκκρεμότητες, η αβεβαιότητα και οι αντιπαραθέσεις που κοστίζουν σε πολιτική ενέργεια και βέβαια χρόνο, ο οποίος δυστυχώς δεν υπάρχει.


Γιώργος Παναγόπουλος
eleftheriaonline.gr