Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Έτσι θα φτάνει το σύγχρονο τρένο στην Πάτρα - Τα αναπάντητα ερωτηματικά. Βίντεο.

Πώς θα καταλήγει στο νέο λιμάνι και αν θα κόψει το Νότιο Πάρκο στη μέση

Η παρουσίαση της πρότασης που έφερε στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στο αναπτυξιακό συνέδριο ο Κώστας Καραμανλής, έχει αφήσει αναπάντητα δυο βασικά ερωτηματικά στους Πατρινούς και στους ειδικούς του τεχνικού τομέα.
Το πρώτο έχει να κάνει με την νότια παραλιακή ζώνη της Πάτρας, την ώρα δηλαδή που το τρένο θα ετοιμάζεται να καταλήξει στο νέο λιμάνι (από εμπορικής πλευράς αυτό είναι και το ζητούμενο) και το δεύτερο αφορά την ώρα που το τρένο θα ετοιμάζεται για να μπει στον αστικό ιστό της πόλης, έξω από το Ρίο. 
Ας ξεκινήσουμε όμως από το τέλος, όταν δηλαδή το σύγχρονο τρένο θα φτάνει στο νέο λιμάνι. Το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι το τρένο θα φτάνει στον σταθμό του Αγίου Ανδρέα, με βύθιση, δηλαδή, με τη μορφή cut and cover.
Από εκεί όμως πώς θα φτάνει στο νέο λιμάνι; Αν φτάνει επιφανειακά κόβει την παραλιακή ζώνη και το Νότιο Πάρκο της Πάτρας στα δύο! Στον χώρο του νέου λιμανιού υπάρχει μία πρόβλεψη για έναν διάδρομο 12 περίπου μέτρων ανάμεσα στα τοιχία ασφαλείας.
Αυτό σημαίνει ότι ένας τέτοιος διάδρομος ίδιου πλάτους θα πρέπει να προβλεφθεί και για το Νότιο Πάρκο, όμως ο χώρος θα κοπεί στη μέση, όσο χαμηλά και αν είναι τα τοιχία ή όσο και αν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της ταχύτητας του τρένου στο κομμάτι αυτό.
Αν τώρα φτάνει με τη μορφή cut and cover τότε αλλάζει το πράγμα και ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέβει παραπάνω γιατί θα μιλάμε για τρία κομμάτια βύθισης του τρένου (Κανελλοπούλου – Άγιος Διονύσιος, Άγιος Διονύσιος – Άγιος Ανδρέας και Άγιος Ανδρέας – Νέο λιμάνι).
Όσο για το ζήτημα της βόρειας παραλιακής ζώνης; Αυτό είναι ένα θέμα που φέρνει και πάλι τον δήμο και την πόλη αντιμέτωπη με τον κ. Καραμανλή, ζητώντας να μην υπάρχουν καθόλου τοιχία και το τρένο να φτάνει με την μορφή cut and cover από το Ρίο στην Καννελοπούλου.
Θυμίζουμε ότι η πρόταση του κ. Καραμανλή δεν είναι καινούργια, αλλά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος. Ας την θυμηθούμε ξανά μέσα από το παρακάτω βίντεο.
Το τρένο στην Πάτρα - Η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Regional Growth Conference 2020




patrasevents.gr