Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Προετοιμάζεται πρόταση για τη σιδηροδρομική σύνδεση Δράμας- Καβάλας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Ο Απόστολος Παυλίδης διατύπωσε κάποιες πρώτες προσωπικές του απόψεις επί του σιδηροδρομικού έργου σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα, αποκάλυψε ότι πήρε πρωτοβουλία και έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης τους δημάρχους Δράμας και Καβάλας. Αυτό έγινε προκειμένου να υπάρξει κοινή πρόταση για έναν προαστιακό σιδηρόδρομο ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Με λίγα λόγια ο κ. Απόστολος Παυλίδης -πριν η διοικούσα του Τμήματος ασχοληθεί με το υπό μελέτη βασικό σιδηροδρομικό έργο- το σχολιάζει θετικά και το συμπληρώνει με την σιδηροδρομική σύνδεση απευθείας- μάλιστα με ξεχωριστή γραμμή προαστιακού τύπου- της Δράμας με την Καβάλα.

Η συνέντευξη του Απόστολου Παυλίδη ήταν αποκαλυπτική για το παρελθόν του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β» με τους Τοξότες της Ξάνθης.

Όπως είπε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι στη φάση εκπόνησης οριστικής μελέτης ενώ το κατασκευαστικό του μέρος έχει προϋπολογισμό 250 εκατομμύρια ευρώ.

Σημείωσε ότι οι μελέτες για το συγκεκριμένο σιδηροδρομικό δίκτυο εκπονούνται από το 1994!

Η μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση τους οφείλεται- δήλωσε χαρακτηριστικά- στο ότι κατά καιρούς δεν υπήρχαν χρήματα για να συνεχιστεί η μελέτη. Το μεγάλο έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα- συνέχισε στις δηλώσεις του ο Απόστολος Παυλίδης- έχει προϋπολογισμό 1 δις 200 εκατομμύρια ευρώ. Για το κατασκευαστικό μέρος του έργου σύνδεσης του νέου λιμανιού με τους Τοξότες είπε ότι υπάρχουν χρήματα. Σχετικά με το αν θα πρέπει να προχωρήσει η σιδηροδρομική σύνδεση της Καβάλας απευθείας με τη Θεσσαλονίκη διατύπωσε προσωπική άποψη: «Εδώ υπάρχει μία μελέτη. Φτάσαμε δηλαδή σε ένα σημείο ωρίμανσης. Μην το πάμε πάλι από την αρχή».

Ο Απόστολος Παυλίδης συμπλήρωσε ότι ο φάκελος του συγκεκριμένου έργου είναι υπό μελέτη από το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ προκειμένου αυτό να τοποθετηθεί σύντομα. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση που γίνεται για την σιδηροδρομική σύνδεση Δράμας Καβάλας.

Ο Απόστολος Παυλίδης είπε:

«Το βασικό έργο συνδέει την Θεσσαλονίκη με την Καβάλα και αφήνει έξω την πόλη της Δράμας. Υπάρχει τρόπος να μην αφήσουμε τη Δράμα έξω από τα νέα σιδηροδρομικά δίκτυα. Για αυτόν τον λόγο κουβεντιάζουμε έναν προαστιακό σιδηρόδρομο, ένα ξεχωριστό έργο που θα συνδέει τις δύο πόλεις. Αυτός θα προταθεί να κατασκευαστεί παράλληλα με τον οδικό άξονα Ε61».

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκαν στην Καβάλα οι δύο δήμαρχοι των πόλεων Δράμας και Καβάλας. Η συνάντηση που είχε προφανές θέμα την σιδηροδρομική σύνδεση των πόλεων και έγινε με πρωτοβουλία και με την παρουσία του Αποστόλου Παυλίδη.

proininews.gr