Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Άκης Τσελέντης για το νέο σύστημα προειδοποίησης σεισμών (ηχητικό).

 Το πρόγραμμα αρχικά θα εφαρμόζεται σε φορείς (Πολιτική προστασία, Πυροσβεστική, Δήμοι, Περιφέρειες κλπ), σε νοσοκομεία, στους σταθμούς μετρό, στα τρένα υψηλών ταχυτήτων ακόμη και στις αίθουσες των σχολείων


Ο Κεφαλονίτης Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άκης Τσελέντης , μίλησε στον inkefalonia 103,9 και την εκπομπή του Γιώργου Χαλαβαζή «Μέρα Μεσημέρι».

Ο κ.Τσελέντης αναφέρθηκε στο νέο σύστημα που προειδοποιεί για τις σεισμικές δονήσεις, το οποίο παρουσίασε ο ίδιος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκαλώντας ενθουσιώδη σχόλια.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή «το σύστημα ανιχνεύει τη γένεση ενός σεισμού, εκτιμά αστραπιαία το μέγεθος και το επίκεντρό του, υπολογίζει τον χρόνο κατά τον οποίο θα φτάσουν σε κάποια περιοχή- με βάση την απόσταση από το επίκεντρο-τα πιο επικίνδυνα από τα σεισμικά κύματα, έπειτα εκτιμά το αποτέλεσμά τους και τέλος ενημερώνει για την επερχόμενη καταστροφή. Το περιθώριο αντίδρασης είναι σωτήριο για τις ανθρώπινες ζωές, που σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευαν».

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αρχικά θα εφαρμόζεται σε φορείς (Πολιτική προστασία, Πυροσβεστική, Δήμοι, Περιφέρειες κλπ), σε νοσοκομεία, στους σταθμούς μετρό, στα τρένα υψηλών ταχυτήτων ακόμη και στις αίθουσες των σχολείων και όχι με απευθείας μήνυμα στα κινητά των πολιτών -για την αποφυγή πανικού- χωρίς ωστόσο να αποκλείει κάτι τέτοιο για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε στη συνάντησή του με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα. Ρόδη Κράτσα, στη διάρκεια της οποίας, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα σεισμικό κέντρο στο Ιόνιο με τρία παραρτήματα σε Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο, καθότι η τεράστια σεισμικότητα του Ιονίου αποτελεί πόλο έλξης ξένων ερευνητών. Επίσης, τόνισε ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι η πρόταση μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας προγραμμάτων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στα Ιόνια Νησιά.


Ακούστε παρακάτω το ηχητικό της συνέντευξης 



inkefalonia.gr