Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Η Ευρώπη με το τρένο.

Οι δημοσιογράφοι DW Giulia Saudelli και Luisa von Richthofen ταξίδεψαν στην Ευρώπη για τρεις εβδομάδες με εισιτήριο Interrail. 


Οι δημοσιογράφοι DW Giulia Saudelli (αριστερά) και Luisa von Richthofen παίρνουν το πρώτο τρένο Interrail από το Βερολίνο στην Πράγα

DW: Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τρένο: ένα εισιτήριο, 12 πόλεις, 22 ημέρες. Το ταξίδι σας στο Interrail έχει τελειώσει - πώς αισθάνεστε;

Giulia Saudelli: Είμαστε σίγουρα κουρασμένες και πολύ πρόθυμε να κοιμηθούμε ξανά στα κρεβάτια μας. Αλλά ήταν πραγματικά το ταξίδι μιας ζωής! Είδαμε τόσα πολλά όμορφα μέρη, βιώσαμε μερικές περιπέτειες και γελούσαμε πολύ συχνά.

Luisa von Richthofen: Αυτό το είδος ταξιδιού μπορεί να είναι πολύ έντονο, ειδικά όταν μοιράζεστε συνεχώς την εμπειρία με τους επιβάτες από όλο τον κόσμο. Ανυπομονώ να έχω μια στιγμή να προβληματιστώ για όλα τα πράγματα που έχουμε δει και έχω βιώσει. Ένιωθα σαν μια μοναδική, υπέροχη ευκαιρία και πραγματικά δουλέψαμε καλά ως ομάδα. Ο Giulia ήταν ο καλύτερος φίλος του ταξιδιού που θα μπορούσε να έχω!

Αφού είδες και βιώσες τόσα πράγματα - ποια ήταν τα σημαντικότερα σημεία σου;

G: Το βρήκα εξαιρετικό να βρω ένα μείγμα διαφορετικών εμπειριών: μεγάλες μητροπόλεις όπως το Παρίσι και μικρότερες πόλεις όπως η Λιουμπλιάνα, τα βουνά της Σλοβενίας και η όμορφη παραλία της Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας (ειδικά για να επιβιώσουν από τη ζέστη του καλοκαιριού).

Μου άρεσε προσωπικά να ανακαλύψω τη Βουδαπέστη, όπου δεν πήγα ποτέ. Ήταν μια μεγάλη επίσκεψη, ειδικά επειδή η Luisa έζησε στη Βουδαπέστη για δύο χρόνια και με βοήθησε να βιώσω την πόλη σαν τοπική μαζί με τον υπέροχο φίλο της Μάρκ.

L: Οι αγαπημένες μου στιγμές ήταν αυτές που καταφέραμε να ξεφύγουμε από την πεπατημένη διαδρομή και να ξεφύγουμε από τα σμήνη των τουριστών (που είναι επίσης - ας το παραδεχτούμε - μέρος των καλοκαιρινών διακοπών στην Ευρώπη). Υπήρχε παραθαλάσσια όπερα στο βενετσιάνικο οπλοστάσιο, μια ηλιόλουστη μέρα που περνούσε vintage ψώνια στο Παρίσι, το βράδυ στην αγορά της νότιας Γαλλίας. Πραγματικά κάθε στάση είχε τη στιγμή της μαγείας!

Ένας τοπικός αγρότης που πωλεί φρέσκα λαχανικά και ελαιόλαδο στην περιοχή της Προβηγκίας της Γαλλίας

Αν ταξιδεύετε στην Ευρώπη με ένα εισιτήριο Interrail, σας κάνει να νιώσετε σαν μέρος μιας κοινότητας σακιδίων;

G: Ήδη στο πρώτο μας ταξίδι με το τρένο μεταξύ Βερολίνου και Πράγας, περνούσαμε από άλλους νέους backpackers από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Είναι σίγουρα μια κοινότητα, ειδικά σε μερικά από τα πιο δημοφιλή δρομολόγια της Interrail. Συχνά βρεθήκαμε να συζητάμε με άλλους ταξιδιώτες σε τρένα αλλά και γύρω από τις διάφορες πόλεις που επισκεφθήκαμε. Συναντήσαμε επίσης πολλούς αθώους ταξιδιώτες που συναντούν πολλούς νέους φίλους στο δρόμο και φαινόταν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βιώσετε ένα τέτοιο ταξίδι.

Τα άλλα Interrailers ήταν ως επί το πλείστον νέοι, αλλά κάναμε φίλους με ανθρώπους όλων των ηλικιών στην πορεία. Όπως και το υπέροχο συνταξιούχο αμερικανικό ζευγάρι με το οποίο πήραμε ένα ποτό στην Πράγα - ελπίζουμε ότι δεν μπήκαν σε πολύ κόπο επειδή άφησαν πίσω την ομάδα ταξιδιών τους για να απολαύσουν την Πράγα με τους δικούς τους όρους!

Ταξίδευατε κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής. Πόσο πολυσύχναστες είναι οι πόλεις της Ευρώπης τον Ιούλιο και ποια είναι η εμπειρία του overtourism από πρώτο χέρι;
Πλήθος τουριστών στη Βενετία

G: Προσωπικά, ήμουν πολύ ανήσυχη για το ιταλικό σκέλος του ταξιδιού μας - ξέρω πόσο γεμάτη είναι η Βενετία και το Cinque Terre το καλοκαίρι. Και οι δύο ήταν σίγουρα γεμάτοι από ανθρώπους, αλλά γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι αποφεύγοντας τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανατρέποντας σε πιο αυθεντικές, λιγότερο γνωστές γειτονιές, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε από τις μάζες.
Αλλά πρέπει να παραδεχτώ, είμαι λίγο κουρασμένη από το να έχω τις μεγάλες ομάδες τουρίστες γύρω μου όλη την ώρα, και ανυπομονώ για κάποια "ήσυχο χρόνο" στο σπίτι με λιγότερους ανθρώπους γύρω!

L: Ο υπερπληθυσμός ήταν σίγουρα αξιοσημείωτος σε κάποια σημεία της εποχής μας στη Βενετία. Ενώ βρισκόμασταν γύρω από την πόλη για να αναφέρουμε τον μαζικό τουρισμό και τα κρουαζιερόπλοια, παρατηρήσαμε μια αντιπαράθεση με το βαπορέτο, το λεωφορείο, το οποίο μας έδειξε πόσο απογοητευμένοι ντόπιοι είναι με τους τουρίστες.

Προσωπικά, θα ήθελα επίσης να εξετάσω το ταξίδι πριν ή μετά την περίοδο αιχμής! Ο καιρός στη νότια Ευρώπη εξακολουθεί να είναι υπέροχος, το ζεστό νερό και οι περισσότεροι προορισμοί είναι μόνο λιγότερο γεμάτοι.
Luisa von Richthofen (αριστερά) και Giulia Saudelli στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας

Εξερευνώντας την Ευρώπη με το τρένο - θα συνιστούσατε αυτόν τον τρόπο ταξιδιού;

L: Σας προτείνω πραγματικά να κάνετε ένα ταξίδι Interrail. Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των φίλων μου, πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλη για να αγοράσουν ένα. Αλλά εδώ είναι καλά τα νέα: δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την αγορά ενός εισιτηρίου Interrail!

G: Να θυμάστε όμως ότι το εισιτήριο Interrail είναι για τους Ευρωπαίους, ενώ οι μη Ευρωπαίοι πρέπει να αγοράσουν ένα εισιτήριο Eurail.

Με την Interrail, μπορείτε να επιβιβαστείτε σχεδόν σε κάθε τρένο στην Ευρώπη. Σας δίνει τόσο μεγάλη ελευθερία, θα συναντήσετε πολλούς ανθρώπους στο δρόμο, ίσως μερικοί θα σας πείσουν να αλλάξετε το σχέδιό σας και να είστε αυθόρμητοι - και αυτό είναι τελείως εντάξει!

Ποια είναι η απόσυρσή σας από την περιοδεία στην Ευρώπη με το τρένο;

L: Το ταξίδι μας έδειξε πόσο συνδεδεμένη είναι η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι - μέσω της ιστορίας τους, της οικονομίας, των κοινών πολιτιστικών παραδόσεων κλπ. Ταξιδεύοντας με τρένο σας δίνει μια πολύ καλύτερη εικόνα των αποστάσεων μεταξύ των χωρών - και δεν είναι στην πραγματικότητα μακριά! Χρειάζονται τέσσερις ώρες από τη Λιουμπλιάνα στη Βενετία, δύο ώρες από τη Βιέννη στη Βουδαπέστη! Οι άνθρωποι τείνουν να μην συνειδητοποιήσουν πόσο κοντά είμαστε.


www.dw.com
Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης