Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

H τραγωδία των Ελευσίνιων φιλάθλων το 1960 στην επιστροφή από την Πάτρα όταν το πούλμαν που τους μετέφερε χτυπήθηκε από τρένο.

Ήταν 8 Μαΐου 1960 και η χαρά μιας εκδρομής φιλάθλων, μετατράπηκε σε βαρύ πένθος για την πόλη της Ελευσίνας, αλλά και ευρύτερα.


Ο Πανελευσινιακός είχε φρενήρη πορεία ανόδου προς την Α’ Εθνική και θα αντιμετώπιζε στην Πάτρα τον Ολυμπιακό Πατρών σε ένα κρίσιμο παιχνίδι. Η ομάδα της Ελευσίνας κέρδισε με 3-5 και σκόρπισε τη χαρά σε αρκετούς φιλάθλους – εκδρομείς που την είχαν ακολουθήσει. Στο γυρισμό όμως συνέβη η τραγωδία.

Γιώργος Τσικιτζέλας-Γιώργος Μπακαλούμης-Ματθαίος Μουράτης, παλαίμαχοι Πανελευσινιακού

Στην περιοχή της Ροδοδάφνης Αιγίου, ένα από τα πούλμαν συγκρούστηκε με αυτομοτρίς και το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους η Ελευθερία Κουβιδου,ο Μανώλης Καρποδίνης,ο Γιώργος Θεοδώρου και ο Δημήτρης Βερύκιος. Οι 35 τραυματίες μεταφέρθηκαν αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Και στο αυτομοτρίς επέβαιναν φίλοι του Πανελευσινιακού που δεν είχαν βρει θέσεις στα πούλμαν. Οι ανθρώπινες απώλειες προήλθαν από την ανατροπή του πούλμαν που χτυπήθηκε από το τρένο.

Ο Ματθαίος Μουράτης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Πανελευσινιακού, είχε αγωνιστεί και είχε σκοράρει τρία τέρματα στη μεγάλη εκτός έδρας νίκη του Πανελευσινιακού στην Πάτρα.

Μας δήλωσε τα εξής: «Μας ακολουθούσε ο κόσμος εκείνη την εποχή και στα εκτός έδρας και έκανε εκδρομές. Από τον αγώνα θυμάμαι ότι πήραμε μεγάλη νίκη με 3-5 και πανηγυρίζαμε. Στο γυρισμό τα πούλμαν με τους φιλάθλους είχαν ξεκινήσει πριν από μας. Έτσι όταν φτάσαμε στην πλατεία της Ελευσίνας, είδαμε τον κόσμο μαζεμένο, που αρχικά συγκεντρωνόταν για να μας υποδεχτεί και ακολούθως έμαθε το κακό νέο και επικρατούσε οδυρμός. Εκεί το μάθαμε και εμείς, φτάνοντας στην πόλη. Από τότε με τον Ολυμπιακό Πατρών κάθε 8 Μαΐου, που ήταν η αποφράδα μέρα, κάνουμε φιλικό αγώνα στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν».
από τα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

Στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών, που είχαμε την τύχη και την τιμή να επισκεφτούμε, μεταξύ των εκθεμάτων, υπάρχει και το πρωτοσέλιδo της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» εκείνης της εποχής που αναφέρεται στο τραγικό γεγονός, μαζί με άλλα αντίστοιχα δημοσιεύματα.


Ο ιδρυτής του Αστέρα Μαγούλας και του Α.Ο. Φιλοθέης Μαγούλας, Μελέτης Ρήγας, μας είπε: «Στην εκδρομή για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό Πατρών είχαν πάει οι γονείς μου Παναγιώτης Ρήγας και Μαρία Ρήγα. Την τελευταία στιγμή άλλαξαν πούλμαν, γιατί αρχικά ήταν σε αυτό που χτύπησε το αυτομοτρίς και μάλιστα στις θέσεις που είχαν σε αυτό, ήταν επιβάτες που τελικά έχασαν τη ζωή τους. Έτσι σώθηκαν από ένα συμπτωματικό γεγονός».

H διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων που γίνεται κάθε χρόνο, τιμά τα δύο σωματεία που δεν ξεχνούν τους αδικοχαμένους φιλάθλους.

Ρεπορτάζ: Nάσος Μπράτσος
ert.gr