Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η σλοβάκικη εταιρεία σιδηροδρόμων ZSSK. Κατηγορείται για παρεμπόδιση έρευνας.

Στην κοινοποίηση αιτιάσεων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην σλοβακική σιδηροδρομική εταιρεία ZSSK, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της παρήχθησαν εσφαλμένες πληροφορίες, ενώ επιχειρήθηκε και η διαγραφή δεδομένων από laptop του υπαλλήλου της Κομισιόν.

Σημειωτέον, η επιθεώρηση αποτελεί μέρος έρευνας αναφορικά με την παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ στον τομέα των σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών.

Η Margrethe Vestager, Επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, δήλωσε: «Οι εταιρείες έχουν την υποχρέωση να παρέχουν ορθές πληροφορίες κατά τη διενέργεια ερευνών. Το ίδιο και κατά τις επιθεωρήσεις. Δεν πρέπει να παραποιούν τα ζητούμενα στοιχεία με οποιονδήποτε τρόπο.

Μια τέτοια συμπεριφορά θα απειλούσε την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα των ερευνών μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με τους κανόνες μας».

Το ιστορικό της διαμάχης

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημειώνει ότι, τον Ιούνιο του 2016, προχώρησε σε επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις της ZSSK, καθώς υπήρξαν υποψίες ότι η σιδηροδρομική εταιρεία είχε συνάψει συμφωνίες που αντιβαίνουν τον ανταγωνισμό και οι οποίες αποσκοπούν στον αποκλεισμό ανταγωνιστών από την αγορά επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών.

Οπότε, ο σκοπός της έρευνας ήταν να εξακριβωθεί εάν οι ανησυχίες αυτές έχουν υπόσταση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, Ευρωπαίοι επιθεωρητές είχα εξουσιοδοτηθεί -μεταξύ άλλων- να εξετάσουν και να λάβουν αντίγραφα των εγγράφων που σχετίζονται με την επιχείρηση, ανεξάρτητα από το μέσο στο οποίο αποθηκεύονται.

Η εταιρεία από μέρους της όφειλε να παρέχει πλήρη υποστήριξη στους επιθεωρητές της Κομισιόν, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να της επιβληθεί πρόστιμο ύψους μέχρι 1% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Β. Βεγιάζη
metaforespress.gr