Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Γυμνάσια εις βάρος των επιβατών.

Δεν γνωρίζω με ποια κριτήρια προσλήφθηκαν οι εργαζόμενοι στο μετρό, στους ΗΣΑΠ και στον προαστιακό μεταξύ χιλιάδων υποψηφίων.
 Αυτό που ξέρω είναι ότι τους τελευταίους μήνες όλοι οι επιβάτες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν ταξί και χάνονται εκατομμύρια εργατοώρες εξαιτίας της καταιγίδας απεργιών και στάσεων εργασίας.
Επί 15 χρόνια χάθηκαν τεράστια ποσά, αφού οι λαθρεπιβάτες στο μετρό είναι η σταθερή πλειοψηφία επιβατών. Οι ίδιοι οι ελεγκτές δηλώνουν πως μόνο ένας στους δέκα πληρώνει εισιτήριο… Με άλλα λόγια, το ηλεκτρονικό εισιτήριο έπρεπε να είχε καθιερωθεί εδώ και 15 χρόνια, αλλά οι εκάστοτε υπουργοί βρίσκονταν σε λήθαργο.

Κανένας υπουργός Μεταφορών δεν φρόντισε εδώ και 20 χρόνια να παρακολουθήσουν φροντιστήριο όλοι οι εργαζόμενοι σε μετρό, ΗΣΑΠ και προαστιακό, ώστε να αποκτήσουν υπευθυνότητα και να παρακολουθήσουν βίντεο που δείχνει τη χρονική ακρίβεια και συνέπεια σε μετρό άλλων πολιτισμένων πρωτευουσών. Κυρίως όφειλαν να γνωρίζουν πως οι χώρες που ζουν από τον τουρισμό αγκαλιάζουν τους τουρίστες και δεν τους κάνουν… γυμνάσια. Ο προαστιακός επιβάλλεται να έχει πυκνά δρομολόγια προς όλες τις κατευθύνσεις ανά 15 λεπτά. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους π.χ. από Κόρινθο ή Χαλκίδα, που μετακινούνται καθημερινά, τα δρομολόγια θα έπρεπε να είναι ανά 20 λεπτά και όχι ανά μία ώρα. Ειδικά για το μετρό και τον προαστιακό θα πρέπει τα δρομολόγιά τους προς το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Πειραιά να είναι ανά 5 λεπτά, όπως συμβαίνει στο Λονδίνο. Ενδεικτικά αναφέρω ένα παράδειγμα προς μίμηση: οι ιαπωνικοί σιδηρόδρομοι ζήτησαν δημόσια συγγνώμη γιατί ένα τρένο αναχώρησε… 20 δευτερόλεπτα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα. Συγκεκριμένα, «το τρένο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 9:44:40 αλλά έφυγε στις 9:44:20. Το λάθος έγινε επειδή το προσωπικό δεν ήλεγξε με ακρίβεια το πρόγραμμα αναχωρήσεων».

Ελπίζω πως ο υπ. Μεταφορών θα δώσει εντολή για έναρξη φροντιστηρίων ώστε οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν επιτέλους την αποστολή τους και να σταματήσουν να είναι οι δυνάστες του εργαζόμενου και φτωχοποιημένου λαού. Αναμένω με ενδιαφέρον την απάντηση του κ. υπουργού.

Γεωργιος Τρανταλιδης, Δικηγόρος

Γράμματα Αναγνωστών
kathimerini.gr