Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Πετάσματα με τοιχοποιία για τις σιδηροδρομικές γραμμές.

-Η ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

-Εκκληση Γ. Σούλτη στον ΟΣΕ για καμπάνια ενημέρωσης *«Η διέλευση των γραμμών να γίνεται μόνο από σημεία όπου επιτρέπεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΣΕ Λεωνίδας Πεγιάδης
«Άμεση κατασκευή πετασμάτων με τοιχοποιία, κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών» είναι η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Σούλτη, για την ασφάλεια των πολιτών, καθώς όπως υποστήριξε «οι δύο βασικές προτεινόμενες λύσεις του Δήμου, που είναι η υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών και η παράκαμψη των γραμμών εκτός πόλης, ακόμη και αν ο ΟΣΕ συμφωνήσει να γίνουν, είναι χρονοβόρα έργα τουλάχιστον δεκαετίας…».

Απ’ την άλλη, ο προϊστάμενος του τμήματος Ηλεκτροκίνησης Βορείου Ελλάδας του ΟΣΕ, ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Λεωνίδας Πεγιάδης, δήλωσε ότι «Θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τους φράχτες κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών από τον ΟΣΕ, καθώς υπάρχουν σημεία στη Λάρισα που χρήζουν επισκευής…», ενώ επισήμανε πως: «Όποια λύση κι αν αποφασιστεί να δοθεί, είτε υπογείωση είτε παράκαμψη, θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί. Έτσι πρέπει η κοινωνία να εμπεδώσει τους κινδύνους, που υπάρχουν στην ηλεκτροκίνηση των σιδηροδρομικών γραμμών και να προστατευτεί, με τη διέλευση μόνο από τα σημεία που επιτρέπεται…».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση, για τους κινδύνους που δημιουργούνται από τις σιδηροδρομικές γραμμές και τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, που βρίσκονται στον αστικό ιστό της Λάρισας, και τους τρόπους προφύλαξης και προστασίας από αυτούς, την οποία οργάνωσαν στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας, οι καθηγητές και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Λάρισας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας, με ομιλητές τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Σούλτη και τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό του ΟΣΕ κ. Πεγιάδη.

«ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»

«Είναι μεγάλος ο φόρος αίματος που πληρώνει η Λάρισα, από το δίκτυο των σιδηροδρομικών γραμμών, το οποίο διέρχεται μέσα από τον αστικό ιστό της» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σούλτης, αναφέροντας επίσης: «είναι αν όχι το πρώτο, από τα κυριότερα προβλήματα που έχει η Λάρισα χρόνια τώρα. Θα πρέπει άμεσα να αποφασιστεί και να συμφωνηθεί μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου, του ΟΣΕ και του Δήμου Λάρισας, η οριστική λύση του. Είτε υπογείωση είτε παράκαμψη των γραμμών. Μέχρι τότε ο δήμος προτείνει να κατασκευαστούν άμεσα, πετάσματα με τοιχοποιία, όπως και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, απ’ όπου διέρχεται από τον ιστό τους σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επίσης απαιτείται ενημέρωση του κόσμου. Κάνω έκκληση στον ΟΣΕ, να υλοποιήσει καμπάνια ενημέρωσης για την επικινδυνότητα των γραμμών και των καλωδίων ηλεκτροκίνησης την οποία μπορεί να στηρίξει και ο δήμος, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να τυπωθεί ένα ενημερωτικό σχετικό φυλλάδιο και να διανεμηθεί σε μαθητές αλλά και σε όλους του πολίτες».

15 ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1999

Ο κ. Πεγιάδης, ενημέρωσε το κοινό για τους κινδύνους της ηλεκτροκίνησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Από το 1999, που ξεκίνησε η ηλεκτροκίνηση στον ΟΣΕ, καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, 15 συμβάντα ηλεκτροπληξίας, από καλώδια υψηλής τάσης, εκ των οποίων κάποια θανατηφόρα.

Αυτά που δεν ήταν θανατηφόρα, αφορούσαν σοβαρούς τραυματισμούς (εγκαύματα) ακόμη και ακρωτηριασμούς.

Αναφερόμαστε σε καλώδια υψηλής τάσης, 2.500 Βόλτ (Volt), που ακόμη και το προσωπικό του ΟΣΕ, απαγορεύεται να πλησιάσει πάνω από δύο μέτρα, χωρίς μονωτικό υλικό. Η απόσταση δε, των 20 με 25 εκατοστών ενός ατόμου από το καλώδιο υψηλής τάσης, θα αποβεί μοιραία!

Από τα 15 συμβάντα, ένα ποσοστό ήταν μετανάστες και ένα άλλο ποσοστό έφηβοι».

Ο κ. Πεγιάδης, δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης της κοινωνίας για τους κινδύνους που υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο και εξήρε την πρωτοβουλία των καθηγητών και γονέων του 3ου Γυμνασίου Λάρισας, για την εκδήλωση, τονίζοντας ότι «είναι ευτύχημα να λαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες από γονείς και σχολεία».

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, για την ασφάλεια των πολιτών, επισήμανε: «Όπου δεν υπάρχει περίφραξη θα πρέπει να αποκατασταθεί. Απ’ την άλλη πρέπει να εμπεδώσουμε, ότι η διέλευση των γραμμών πρέπει να γίνεται και μόνο από σημεία όπου επιτρέπεται.

Ο ΟΣΕ, προειδοποιεί γι’ αυτό, με την τοποθέτηση ειδικών σημάτων στο δίκτυό του, στα βαγόνια και σε περιφράξεις, που απεικονίζεται ένα σύμβολο μαύρου κεραυνού, σε κίτρινο φόντο».

Στην εκδήλωση, προλόγισε η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Λάρισας κ. Ιωάννα Θεοδωροπούλου και χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας κ. Ι. Καψάλης, ο οποίος σχολίασε πως η χθεσινή ενημέρωση αφορούσε ένα σημαντικό θέμα και θα έπρεπε να ανταποκριθούν περισσότεροι γονείς, ώστε με τη σειρά τους να μεταφέρουν στα παιδιά τους, τους κινδύνους που υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Συντάκτης: Λένα Κισσάβου
Πηγή: eleftheria.gr