Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Μ. Βρετανία: Οι Εργατικοί θα επαναφέρουν στο Δημόσιο τα τρένα, το νερό και την ενέργεια

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΚΙΩΔΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΜΠΙΝ

Η κυβέρνηση των Εργατικών θα επιστρέψει στον δημόσιο τομέα ιδιωτικοποιημένα «αγαθά», όπως η μετακίνηση με τον εθνικό σιδηρόδρομο, το νερό και την ενέργεια, δήλωσε ο «σκιώδης» υπουργός Τζόν ΜακΝτόνελ.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε, οι Εργατικοί θα επιστρέψουν τις συμβάσεις που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ιδιωτικής Χρηματοδότησης (PFI) στο δημόσιο τομέα.

Στην ετήσια συνεδρίαση στο Μπράιτον, ο ΜακΝτόνελ ανέφερε ότι ήταν «σκάνδαλο» οι συμφωνίες της Πρωτοβουλίας Ιδιωτικών Χρηματοδοτήσεων, οι οποίες αναμένεται να πληρώσουν περίπου 200 δισ. λίρες σε ιδιωτικές εταιρείες από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού τις επόμενες δεκαετίες. 

Υπό την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί ήδη έχουν υποσχεθεί να μην υπογράψουν τις εν λόγω συμφωνίες του PFI.

Ωστόσο ο Μακ Ντόνελ δέχτηκε το έντονο χειροκρότημα των συναδέλφων του όταν είπε «Θα πάμε ένα βήμα ακόμη πιο πέρα. Μπορώ να σας πω σήμερα ότι αυτός είναι ο σκοπός μας. Θα επιστρέψουμε τα συμβόλαια εκεί όπου ανήκουν (δηλαδή στον δημόσιο τομέα)», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας Ιδιωτικών Χρηματοδοτήσεων εισήχθη για πρώτη φορά το 1992 από τον πρώην πρωθυπουργό των Συντηρητικών, Τζον Μέιτζορ.

Ωστόσο, η εφαρμογή τους εντάθηκε ακόμη περισσότερο υπό την διοίκηση του Τόνι Μπλερ, όταν χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή και διαχείριση δημόσιων υποδομών όπως τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το PFI, μια κοινοπραξία ιδιωτικού τομέα χρηματοδοτεί, χτίζει και διατηρεί την υποδομή για λογαριασμό ενός δημόσιου οργανισμού. Στη συνέχεια λαμβάνει πληρωμές κατά τη διάρκεια της σύμβασης, που συνήθως διαρκεί 25-30 χρόνια.

Το πρόγραμμα αυτό προκάλεσε αντιδράσεις καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγεία και οι δημόσιοι φορείς αναγκάζονται να πληρώσουν πολλές περισσότερες φορές την αρχική αξία του ακινήτου κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, ενώ οι συμβάσεις πωλούνται συχνά από την αρχική κοινοπραξία.

Στο συνέδριο των Εργατικών ο ΜακΝτόνελ είχε πει ότι «Το σκάνδαλο της Πρωτοβουλία Ιδιωτικής Χρηματοδότησης, που ξεκίνησε ο Τζον Μέιτζορ, έχει καταλήξει σε ένα αβάσταχτο και μακροβιότατο κόστος για τους φορολογούμενους, τη στιγμή που αποφέρει τεράστια κέρδη σε ορισμένες εταιρείες».

«Κέρδη τα οποία προκύπτουν από τον προϋπολογισμό των δημόσιων υπηρεσιών. Μέσα τις επόμενες δεκαετίες περίπου 200 δισ. λίρες έχουν προγραμματιστεί να αποπληρώσουν τις συμφωνίες της Πρωτοβουλίας Ιδιωτικών Χρηματοδοτήσεων από χρήματα του δημόσιου τομέα.

«Μόνο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα τελευταία έξι χρόνια έχουν προκύψει προ φόρων κέρδη ύψους 831 εκατ. λίρων. Από το 2002 η Επιτροπή είχε ήδη μετανιώσει τη χρήση της Πρωτοβουλίας Ιδιωτικής Χρηματοδότησης.


Πηγή: iefimerida.gr