Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Οκτώ από τους πορτοφολάδες του μετρό στη φυλακή, δεκάδες ελεύθεροι. Μια 36χρονη η απόλυτη αρχηγός.



Οκτώ από τους τριάντα έναν της σπείρας πορτοφολάδων, που οδηγήθηκαν σε εισαγγελείς και ανακριτές, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Oι οκτώ θεωρήθηκε ότι ήταν οι πρωταγωνιστές
Οκτώ, από αυτούς που θεωρήθηκε ότι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των ομάδων κρούσης που χτυπούσαν στις γραμμές του Μετρό και του Ηλεκτρικού προφυλακίστηκαν.
Αν ληφθεί υπ όψιν ότι οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών είχαν βάλει στη διάρκεια της πεντάμηνης έρευνάς τους στο στόχαστρο άλλους 18 αλλοδαπούς, κυρίως υπηκόους Αλβανίας, που είχαν περιφερειακούς ρόλους, σημαίνει ότι 41 άτομα, που ενεπλάκησαν με οποιονδήποτε ρόλο βρίσκονται ελεύθερα.
Δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία για εγκληματική οργάνωση
Όπως δείχνει η απόφαση ανακριτών και εισαγγελέων, για τα άτομα αυτά δεν στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ήδη οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, είχαν κάνει γνωστό ότι πέρα από τα μόνιμα μέλη της πολυδαίδαλης σπείρας που κλιμάκωνε τη δράση της τα τελευταία δέκα χρόνια, ήταν «ενοικιαζόμενοι πορτοφολάδες»!
Έδιναν μεροκάματο 10- 20 ευρώ και νοίκιαζαν… πορτοφολάδες
Δηλαδή, όταν οι συντονιστές έβλεπαν ότι κάποιοι από τους βασικούς για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να  «στελεχώσουν» τις ομάδες κρούσης, απευθύνονταν σε άλλους στους οποίους έδιναν «μεροκάματο» 15 με 20 ευρώ, ανεξάρτητα από τα «κέρδη» της σπείρας.
Κατάφερνε να αφήνεται ελεύθερη μετά από κάθε σύλληψη
Άλλωστε, καθώς η κατηγορία για αρπαγή πορτοφολιού, αν δεν στοιχειοθετηθεί δράση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης είναι πλημμέλημα κι έτσι η 36χρονη  από την Αλβανία, η φερόμενη ως απόλυτη αρχηγός της σπείρας των «49»  κατάφερνε να συλλαμβάνεται και να αφήνεται ελεύθερη.
Για πρώτη φορά συνελήφθη το 1999 στο Παγκράτι
Πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα Αστυνομικού Τμήματος-Παγκρατίου- το 1999.
Είχε «ξαφρίσει» το πορτοφόλι ενός πολίτη, οι αστυνομικοί την είχαν συλλάβει και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Τη συνέλαβαν άλλες επτά φορές
Από τότε οι αστυνομικοί τη συνέλαβαν άλλες επτά φορές-οκτώ συνολικά- αλλά πάντα κατάφερνε να ξεγλιστρά και να οργανώνει την ομάδα της σε σημείο να αρπάζει καθημερινά 3.550 ευρώ με δέκα πέντε επιθέσεις.



Στα πανηγύρια και στα νησιά, όταν η κίνηση αραίωνε

Όταν η κίνηση αραίωνε τα καλοκαίρια στην Αθήνα η σπείρα κατευθυνόταν σε… πανηγύρια, σε γιορτές, στα νησιά. Όπου δηλαδή παρατηρείτο κοσμοσυρροή.
Είναι χαρακτηριστικός ένας διάλογος μεταξύ μελών της σπείρας που καταγράφηκε εν όψει της… αναχώρησης της ομάδας για το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων στην Κορινθία.
«Δεν φεύγουμε από το πανηγύρι με κάτω από 10»
«Θα πάρουμε τουλάχιστον ένα διχίλιαρο στο πανηγύρι», έλεγε ο ένας.
«Είσαι τρελός;», απαντούσε ο άλλος, «δεν φεύγουμε ρε από εκεί με κάτω από δέκα χιλιάρικα (ευρώ)».
Ήταν τέτοια η ιδιοσυγκρασία της «Ρομίνας», που ακόμη και όταν είχε πάει στο αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας για να δώσει τοπ παρόν στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που της είχαν επιβληθεί, όταν βγήκε ακούστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία να οργανώνει νέα επιχείρηση!
Έστελνε κινητά και χρήματα στην Αλβανία
Ήταν εκείνη που φρόντιζε να στέλνει τα κλεμμένα κινητά στη χώρα της, να μοιράζει τα… κέρδη στα υπόλοιπα μέλη, να φροντίζει να προσεταιριστεί άτομα που θα βοηθούσαν την ομάδα να φέρεις εις πέρας το «έργο» της στους συρμούς και στις αποβάθρες Μετρό και ηλεκτρικού.
Αλλά και ο «επιχειρησιακός» αρχηγός των ομάδων κρούσης δεν πήγαινε… πίσω.
Είχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 2005
Για πρώτη φορά είχε συλληφθεί το 2005 και από τότε μπαινόβγαινε στα Τμήματα και στα… βαγόνια του Μετρό!
Η πρώτη σύλληψη ήταν για ληστεία η δεύτερη το 2009 για αντίσταση και υπόθεση ναρκωτικών.
Τον έπιασαν και κατά τη διάρκεια εξέλιξης της επιχείρησης
Απίστευτο είναι ότι  και κατά της διάρκεια της έρευνας της ασφάλειας συνελήφθη για κλοπή πορτοφολιού στο Μετρό του Συντάγματος, τότε δηλαδή που οι αστυνομικοί συγκέντρωναν στοιχεία για τη συνολική δράση της 49μελούς σπείρας.


Συντάκτης: Πέτρος Καρσιώτης
Πηγή: alphafreepress.gr