Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Τριβές μεταξύ διοίκησης και συνδικάτου στον ΟΑΣΘ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΑΣΘΑπωλεσθέντα έσοδα 1,5 θα διεκδικήσει με αγωγές η διοίκηση του Οργανισμού

Η Θεσσαλονίκη θα έχει και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αστική συγκοινωνία, παρότι ως χθες το απόγευμα στους λογαριασμούς των εργαζομένων του ΟΑΣΘ δεν είχαν κατατεθεί τα οφειλόμενα των μηνών Μαρτίου και Απριλίου, καθώς και το υπόλοιπο από το δώρο Πάσχα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης, τα χρήματα, συνολικά 6.480.000 ευρώ, μεταφέρθηκαν χθες από την Τράπεζα της Ελλάδας στο λογαριασμό τον οποίο διαθέτει ο ΟΑΣΘ στην Εθνική Τράπεζα, αλλά έως το απόγευμα τουλάχιστον, η Εθνική δεν είχε κάνει τη μεταφορά των χρημάτων στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Ο κ. Στεφανίδης εξέφραζε μάλιστα φόβους μήπως η τράπεζα παρακρατήσει μέρος του ποσού έναντι μελλοντικών δόσεων που οφείλει ο ΟΑΣΘ, παρότι, όπως ανέφερε, όλες οι οφειλόμενες δόσεις προς την τράπεζα έως και το τέλος Μαΐου έχουν προεξοφληθεί. Το ποσό των περίπου 6,5 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκε από τα περίπου 4,6 εκατ. τα οποία επιδίκασε η διαιτησία για οφειλές του δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ από την εκκαθάριση του 2014, ενώ χρειάστηκε να γίνει και μερική προεκταμίευση (ποσού 1.870.000 ευρώ) της κρατικής επιχορήγησης του μηνός Ιουνίου.

Κατά τη χθεσινή επανέναρξη της αστικής συγκοινωνίας, έπειτα από εννέα ημέρες κινητοποιήσεων, παρατηρήθηκαν κάποια μικροπροβλήματα, ιδιαιτέρως κατά τα πρωινά δρομολόγια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ αυτά οφείλονται κυρίως στο ότι βγήκαν στους δρόμους 32 λεωφορεία λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Συγκεκριμένα, δρομολογήθηκαν 468 λεωφορεία, αντί των 500 που ήταν προγραμματισμένα. Κατά τον κ. Στεφανίδη, ο λόγος ήταν ότι χθες 18 οδηγοί απουσίαζαν με αναρρωτική άδεια και ήταν αδύνατον να υπάρξει αναπλήρωση. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι από σήμερα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί πλήρως.

Αγωγή κατά των εργαζομένων

Ο κ. Στεφανίδης δήλωσε ότι στη διάρκεια των κινητοποιήσεων ο ΟΑΣΘ απώλεσε έσοδα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. “Αυτά τα χρήματα θα τα διεκδικήσουμε από το δημόσιο μέσω της διαιτησίας” τόνισε ο κ. Στεφανίδης. Προσέθεσε παράλληλα ότι για την απώλεια των εσόδων θα στραφεί και κατά των εργαζομένων καθώς με δική τους υπαιτιότητα δεν βγήκαν τα λεωφορεία στους δρόμους για εννέα ημέρες. “Επιπλέον, ενώ εμείς δεν είχαμε έσοδα, θα κληθούμε να πληρώσουμε το σύνολο του μισθού του Μαΐου καθώς οι εργαζόμενοι δεν έκαναν απεργία αλλά επίσχεση εργασίας”. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά του συνδικάτου, η οποία προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 6 Ιουνίου.
“Θα τα πούμε στα δικαστήρια για όλα αυτά” δηλώνει ο πρόεδρος του συνδικάτου Δημήτρης Τσερμενίδης. Τονίζει ότι κάποιοι προσπαθούν να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις ευθύνες για όσα συμβαίνουν στον ΟΑΣΘ και υπογραμμίζει πως “εμείς βγάλαμε και πάλι τα λεωφορεία στους δρόμους παρότι έως την Τετάρτη το απόγευμα δεν είχαμε πληρωθεί ακόμη”.

Επιστροφή χρημάτων

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνέλθει το δ.σ. του ΟΑΣΘ προκειμένου να αποφασίσει εκτός των άλλων και για τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθεί το επιβατικό κοινό για τις ημέρες των κινητοποιήσεων. “Θα εφαρμόσουμε ό,τι κάναμε και τις προηγούμενες φορές” δήλωσε ο κ. Στεφανίδης. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές Ιουνίου οι κάτοχοι καρτών διαρκείας θα προσέρχονται σε εκδοτήρια, θα παραδίδουν την κάρτα του Μαΐου και αφού αγοράσουν τη νέα κάρτα τους, θα τους επιστρέφονται τα χρήματα για τις εννέα ημέρες των κινητοποιήσεων (π.χ. για τους κατόχους μηνιαίας κάρτας θα επιστρέφεται ένα ευρώ ανά ημέρα). Ανακοινώσεις επ’ αυτού αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.

Ημερίδα

Σήμερα Παρασκευή η Εγνατία Οδός Α.Ε. υπό την αιγίδα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διοργανώνει ημερίδα για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Χρήστος Σπίρτζης, Σωκράτης Φάμελλος, Απόστολος Τζιτζικώστας, Γιάννης Μπουτάρης, Λάζαρος Κυρίζογλου και Ρία Καλφακάκου. Εισηγήσεις θα γίνουν από τους Παναγιώτη Παπαϊωάννου, καθηγητή ΑΠΘ, Πάρι Μπίλλια, πρόεδρο ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιάννη Σκουμπούρη, διευθύνοντα σύμβουλο ΟΑΣΑ, Γιάννη Μυλόπουλο, πρόεδρο Αττικό Μετρό Α.Ε., Σίμο Δανιηλίδη, δήμαρχο Νεάπολης Συκεών κ.ά. Παρεμβάσεις θα κάνουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης και ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης. Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα “Νικόλαος Γερμανός” της ΔΕΘ.

Συντάκτης: Νίκος Ηλιάδης
Πηγή: makthes.gr