Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Σε μελέτες η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα της Ευρώπης.

Ένα κονσόρτιουμ από συμβουλευτικές εταιρείες έχει ξεκινήσει τις πρώτες μελέτες για το γιγαντιαίο project που φιλοδοξεί να ενώσει με υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα την Φιλανδία με την Εσθονία και κατ`επέκταση την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα έργο-μαμούθ καθώς εάν τελικά κατασκευαστεί θα είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια (και συνολικά) σήραγγα της Ευρώπης καθώς μιλάμε για μία σήραγγα με μήκος 90χλμ. από το Ταλλίν μέχρι το Ελσίνκι όπου θα διασχίζεται από άκρη σε άκρη σε περίπου 30 λεπτά.

Προς το παρόν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τις μελέτες θα εξετάσουν αν μπορεί το συγκεκριμένο project να είναι οικονομικά βιώσιμο. Η συγκεκριμένη γραμμή θα είναι επέκταση της υπό κατασκευή γραμμής Rail Baltica που διασχίζει την Πολωνία, την Λιθουανία (Κάουνας), την Λεττονία (Ρίγα) και καταλήγει στην Εσθονία (Ταλλίν).

Κάποιες από τις εταιρείες είναι επιφορτισμένες με τις μελέτες κόστους-οφέλους και τις επιπτώσεις τόσο στο σιδηρόδρομο όσο και στις θαλάσσιες διαδρομές. Οι 5 εταιρείες είναι οι Ramboll Finland, Sito, Strafica, Urban Research TA (Kaupunkitutkimus TA) και Pöyry Finland.

Ακόμα 3 εταιρείες Sweco, WSP και η με έδρα την Ελβετία Amberg Engineering θα μελετήσουν το κατά πόσο η υποθαλάσσια σήραγγα μπορεί τεχνικά να κατασκευαστεί, το κόστος της, την συντήρηση αλλά και τον καθημερινό της φόρτο. Επίσης περιλαμβάνεται η χάραξη, οι σταθμοί, τα ντεπό κ.α.

Οι περιοχές του Ελσίνκι και του Ταλίν έχουν συνολικό πληθυσμό 1,5εκατ.κατοίκους και είναι μεταξύ τους συνδεδεμένες ακτοπλοϊκά τόσο για την μεταφορά επιβατών όσο κυρίως για την μεταφορά εμπορευμάτων. Μόνο πέρυσι από το λιμάνι του Τάλιν διακινήθηκαν 10 εκατομμύρια επιβάτες. Οι μελέτες χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν προς το τέλος της φετινής χρονιάς.

Πηγή: ypodomes.com