Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί το «Μπλε Τρένο» μετέφερε άδειο το φέρετρο του Τίτο;


Ο στρατάρχης, Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, κυβέρνησε την ενωμένη -τότε- Γιουγκοσλαβία, υπό κομμουνιστικό καθεστώς, για 35 χρόνια. Όσο διφορούμενος είναι ο χαρακτηρισμός του ως ο «καλοσυνάτος δικτάτορας» τόσο διφορούμενη ήταν και η κηδεία του στις 8 Μαΐου του 1980.
Η κατάσταση της υγείας του Τίτο είχε χειροτερέψει κατά τη διάρκεια του 1979 και εν τέλει δεν είχε έναν εύκολο θάνατο καθώς του ακρωτηρίασαν το ένα του πόδι μετά από καρδιαγγειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε και κατέληξε από γάγγραινα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.
Οι μεταφορές εντός Γιουγκοσλαβικής επικράτειας γίνονταν με το προεδρικό τρένο, το «Πλάβι Βοζ» ή «Μπλε Τρένο» αλλά η κατάσταση του σώματος του Τίτο ήταν τόσο άσχημη που οι αρχές της χώρας δεν ήθελαν η τελευταία εικόνα του λαού για τον ηγέτη του να είναι άσχημη. Οπότε το Πλάβι Βοζ έκανε κανονικά το δρομολόγιο Λιουμπλιάνα – Βελιγράδι με το φέρετρο… άδειο. Η σωρός του ηγέτη μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του στρατού.

Το μοναδικό με την τελετή του Τίτο ήταν πως κατάφερε να «ενώσει» ηγέτες και πολιτικούς και από τις δύο πλευρές του Ψυχρού πολέμου. 4 βασιλιάδες, 31 πρόεδροι, 6 πρίγκιπες, 22 πρωθυπουργοί και 47 υπουργοί εξωτερικών παρευρέθηκαν στην κηδεία του.

Πηγή: newsbeast.gr