Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Η ΔΕΗ... φορτίζει και ο Σπίρτζης βάζει σχέδια στις ράγες.

ΔΕΗ. Το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ, στην πλέον πρόσφατη συνεδρίασή του, ενέκρινε την εγκατάσταση και δοκιμαστική λειτουργία για ερευνητικούς σκοπούς, του υβριδικού συστήματος BESS Accusol, ισχύος 40 κιλοβάτ, στον Αυτόνομα Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής της Καρπάθου.

Το «BESS Accusol», ως τίτλος, μπορεί να ακούγεται παράξενα. Ωστόσο αποτελεί την πρώτη σύγχρονη απόπειρα χρήσης μπαταριών από τη ΔΕΗ για την ολοκληρωμένη λειτουργία ενός ηλεκτρικού συστήματος, ιδίως όταν σε αυτό ενσωματώνονται ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ θα επιτρέψει στη γερμανική εταιρεία Accusol να εγκαταστήσει για έξι μήνες (με δυνατότητα παράτασης για ακόμα έξι μήνες) και χωρίς την καταβολή τιμήματος, σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου (Battery Energy Storage System).

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι εγκατεστημένη στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας και συνεργάζεται τόσο με το τοπικό τεχνολογικό ινστιτούτο, όσο και με τη Siemens για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τεχνολογίες αυτές σταδιακά συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά στην κάλυψη αναγκών μεμονωμένων καταναλωτών ή ηλεκτρικών συστημάτων, καθώς οι τεχνολογίες των έξυπνων δικτύων συμβαδίζουν με τη μείωση του κόστους των μπαταριών.

ΤΡΕΝΑ. Και δεύτερη σύσκεψη μέσα σε λίγες ημέρες, αυτή τη φορά στα γραφεία του ΟΣΕ στην Καρόλου και όχι στα διπλανά γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ, πραγματοποιήθηκε για τα θέματα του σιδηροδρόμου, με συμμετοχή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Ο κ. Σπίρτζης πήγε την Πέμπτη πάλι στην Καρόλου και συναντήθηκε με τις διοικήσεις των εταιρειών που εμπλέκονται με την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου.

Βλέπετε, εκτός από τις δύο ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν (ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρεία τροχαίου υλικού ΟΣΕ), προχωρούν και κάποια φιλόδοξα σχέδια για νέα έργα.

Πηγή: euro2day.gr