Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Τουρκία: Εγκαινιάστηκε σήμερα η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου.

Εγκαινιάστηκαν σήμερα η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, η Γέφυρα Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ όπως ονομάζεται, που είναι ένα σπουδαίο ορόσημο στην τουρκική και παγκόσμια ιστορία μηχανικής και ο Βόρειος Περιφερειακός Αυτοκινητόδρομος.
Η γέφυρα που κατασκευάστηκε στο βόρειο κομμάτι του Βοσπόρου που βλέπει την Μαύρη Θάλασσα, πήρε το όνομά της από τον 9ο Οθωμανό σουλτάνο, Γιαβούζ Σελίμ.
Το έργο τύπου Κατασκευή-Λειτουργία-Μεταβίβαση, ολοκληρώθηκε σχεδόν σε 39 μήνες και το κόστος του ανήλθε στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η νέα γέφυρα που συνδέει για τρίτη φορά τις δυο όχθες του Βοσπόρου, αποτελείται από 10 λωρίδες συνολικά, 8 για αυτοκίνητα και 2 σιδηροδρομικές γραμμές.
Η γέφυρα Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου με πλάτος 59 μέτρα, καλύπτει απόσταση 1.408 μέτρων επάνω από τη θάλασσα, η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα με σιδηροδρομική γραμμή και με τον ψηλότερο πύργο που ξεπερνά τα 320 μέτρα.

Στην τελετή παρέστησαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ισά αλ Χαλίφα, ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς, ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρωθυπουργός της πολιτείας Παντζάμπ του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας Ράσιμ Λιάζιτς, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Γεωργίας Ντιμίτρι Κουμσισβίλι, καθώς επίσης και υπουργοί Μεταφορών και Οικονομικών πάρα πολλών χωρών.
Την ελληνική κυβλέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Προηγουμένως, ο κ. Σκουρλέτης μετέβη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι, όπου και έγινε δεκτός από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ.Βαρθολομαίο, ενώ παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Πατριαρχική Τράπεζα.

Πηγή: Κέρδος online