Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Το σχεδιαζόμενο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε εννέα μελέτες για την υφιστάμενη κατάσταση και τις αναπτυξιακές ανάγκες των σχεδιαζόμενων διαδρόμων του κεντρικού δικτύου στα πλαίσια του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΔΜ).

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζει η μελέτη για τον Ανατολικό διάδρομο/διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αποσκοπεί στην αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς που συνδέουν την Βόρεια Γερμανία, την Τσεχία, την περιοχή της Πανονίας και την Νότια Ευρώπη.
Με βάση τις συγκεκριμένες μελέτες, οι επενδυτικές ανάγκες για την υλοποίηση έργων υποδομής και την ολοκλήρωση του ΔΔΜ μέχρι το 2030 ανέρχονται στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά παρουσιάζονται τέτοιου είδους μελέτες, οι οποίες περιλαμβάνουν μία εκτενή και ολοκληρωμένη εξέταση δικτύων μεταφορών δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων και τερματικών σταθμών.
Όπως δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Μεταφορές κα Violeta Bulc, «Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας ώστε το κεντρικό δίκτυο να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2030 και να διασφαλισθεί η ομαλή ροή επιβατών και προϊόντων ανά την Ευρώπη… Το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την ΕΕ, η οποία επιδιώκει μεγαλύτερη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα».

Ιστορικό

Το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών αποβλέπει:
στην σιδηροδρομική και οδική σύνδεση 94 κύριων Ευρωπαϊκών λιμένων.
στην σιδηροδρομική σύνδεση 38 αεροδρομίων με μεγάλες πόλεις.
στην αναβάθμιση 15.000 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου για τη λειτουργία σε υψηλές ταχύτητες.
στην υλοποίηση 35 διασυνοριακών έργων για τον περιορισμό της συμφόρησης.
Οι εννέα μελέτες για τους διαδρόμους του ΔΔΜ περιλαμβάνουν ακριβή χωρικό σχεδιασμό των διαδρόμων, ανάλυση της αγοράς, εντοπισμό δυσκολιών και αναπτυξιακών στόχων, καθώς και κατάλογο με έργα υποδομής. Τα αποτελέσματα των εννέα μελετών αναμένεται να λάβουν την έγκριση των κρατών μελών με άμεσο ενδιαφέρον (άνοιξη 2015) και θα υποβληθούν κατόπιν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κατάλογος με έργα υποδομής των μελετών αποτελεί μία σημαντική πηγή για το Επενδυτικό Πρόγραμμα για την Ευρώπη, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Ενώ γενικότερα, η ανάπτυξη και η αναβάθμιση του δικτύου επιβατικών και εμπορικών μεταφορών ανά την Ευρώπη θα έχει σημαντικά οφέλη για την ενιαία αγορά.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ Ξ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
Πηγή: viadiplomacy.gr